Ahad, 21 Oktober 2012

KEK KAREMEL CARA KU versi kukus...


Assalamulaikum ....kek caramel versi kukus Nora Dany Harry...alhamdulilah menjadi nampaknya...jom layan wat minum ptg..mohon aida mengadaptasikannya di blog SRKM ya nora.....JOm kita tgk resepi mudah je...tak perlu nak pukul ganas2 dan wat merinque...cuma main pukul guna  whiskie je kata nora....bahannya pun mudah...

versi kukus ni  gula hangus dan caramelnya sama...tp adunannya kek agak berbeza sikit..tp ni lebih mudah...tp keknya moist dan berat sikit..klu bakar tu ringan kan..........keknya tak guna merinque ( telur putih yg di pukul sampai bertanduk tu...) ni main bubuh telur sebiji demi sebiji....dan dipukul pun guna wishki sampai sebati semuanya adunan .....

sumber inperasi dari Nora Dany Harry..10q...aida copy dan paste ya...


KEK KAREMEL CARA KU... versi kukus 
KEK KAREMEL SGT MUDAH :)



Buat karemel dulu yerrr..

bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...jgn terhangus pulak nanti pahit....heheh 

bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair - nak tebal tambah le ....
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur - aida tambah 1 lg telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 20 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...kemudian keluarkan- Aida test rasa dgn jari ....dah keras sikit baru masukan adunan kek ....

RESEPI KEK








Resepi kek ni dr kak @Nina Azerin Abd Nina Azerin Abd Mufti cuma nora tmbh sket jer...TQ akak....

Bahan2 nya;

1 cawan Minyak Masak
1 tin Susu Pekat( sy xbuh 1tin,kurangkan)
3 biji Telur
2 cawan Tepung Kek (self rising)
essen vanila1sudu
emulco oren & kopi (buh je perisa yg anda suke)


Cara-cara nya ;
1. Mula2 pukul Minyak bersama Susu Pekat hingga sebati
2. Masuk kan essen vanilla & Kemudian masukkan Telur satu persatu, pukul lagi hingga sebati
3. Masukkan Tepung Kek sikit demi sikit dan pukul lagi.
4. bahagikan adunan td kepada 2bekas & letak emulco yg anda suke dlm 1sudu
5. masukkan adunan td berselang seli dalam loyang karemel & kukus selama 45minit...dgn api perlahan yer..tutup penutup kukus dgn kain napkin bersih...

(bakar cara steambath pun boleh,tp karemel harus bakar dulu sbb adunan kek ni berat xsama dgn kek karemel biasa)




2 ulasan:

  1. sgt menarik kek karamel kukus..klu ada masa blh lah tazah mencuba,,,t ksh aida

    BalasPadam