Mee Hoon Goreng Putih/Lada Sulah / singapura.
Bahan2nya:)- 400 gm meehoon (direndam sebentar)
- sedikit dada ayam di dadu.
- 10 ekor/lebih udang../tak letak.. tak da stok
- 1 btg carot dipotong memajang(3cm)
- 2 pokok sawi
- secawan kobis.
- 4 ulas bawang kecil*
- 2-3 ulas bawang putih*
- 2 cm halia*
- sedikit garam, serbuk lada putih
- daun bwg / hirisan lada merah/bawang goreng untuk hiasan
- 1 bungkus kiub ayam.
- sedikit minyak untuk menumis
- 1 cwn air
** Hiasan : daun sup , bawang goreng , hirisan timun ,limau kasturi dan jgn ketinggalan lada jeruk.
sempat juga gorengkan anak2 Tempura Chicken Nuggets
Cara-cara
- Kisar bahan bertanda* dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan daging, gaul rata, masukkan 1 cwn air, biarkan hingga daging lembut.masukan kiub ayam.
- Masukkan udang dan gaul rata biarkan 2-3 min kemudian masukkan garam dan lada putih.masukan air biarka mendidih .
- Masukkan carot dan meehoon, gaul rata, sehingga meehoon masak kemudian masukkan sawi,kobis biarkan 2-3 minit.
- Rasa secukup rasa dan hidangkan ....Semasa menghidang taburkan daun bwg/bwg goreng/hirisan lada merah, limau kasturi dan lebih enak adanya lada jeruk..wallah..sedappppp....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan