Selasa, 16 Oktober 2012

CREPE DURIAN....derhaka ....Jadilah "CREPE MANGGA"...



CREPE DURIAN doyan ohh doyan .....derhaka  ....Jadilah "CREPE MANGGA"... ... Assalamulaikum semoga semuanya dlm rahmat ilahi hendaknya...., .. 
Dek tergoda ngan tayangan crepe di sana sini... hati berbunga2 nak mencuba operasi , ramai yg wat guna durian,..dah puas Aida mencari doyan tak mai2...my be musim doyan dah berlalu...nasib baik  Musim mangga  ada lagi   ..apa lagi aida taram  aje lah isi mangga utk dibungkus bersama2 kepingan crepe , masukan hirisan buah mangga segar dari pokok depan rumah jeeee...
sedap juga seimbang dgn rasa FC yg lemak dan manis dgn isi mangga yg masam manis eehemmm perahhhhh wallahhh....

Alhamdulillah hilang mengencesss juga w/p belum berpeluang nak merasai "Crepe doyan yg sebenar dpt operasi dan menikmati "Crepe Mangga" pun jadilah....syukur selamat dibedah....nyummm2 :)
10q kekawan sumber inperasi ku terlaksana juga ari ni terutama wat Anie JapriSuhaida Mohaini,Zue Zunaidah dan lain2....:)



Maka terhasillah 'CREPE MANGGA'...ehemmm nampak sungguh enak lebih2 lagi bila dah dibertapakan dlm i/box.....


Operasi lah jugakk..maka jadi lah ...."Crepe Mangga"...hilang  mengencess dan boleh wat 
 buka pose nanti.....sementara tunggu waktu berbuka Aida bertapakan dulu dlm i/box...
Jom kita skodeng resepinya dan jom operasi dan nikmatinya..wallahhhh sedapppppp !!..dan salam sayang dari aida di SRKM..muahhhh :)..BOLEH PILIH DAN CUBA2 MANA2 RESEPI INI...YANG DIRASAKAN MUDAH ...


a) Crepe Durian (anie Japri.)

 Bahan utk kulit:
50gm tepung gandum,
1 sudu besar tepung ubi,
1 biji telur,
2 sudu besar gula halus,
3 sudu teh butter-cairkan,
160ml air,
40ml susu cair,
1 sudu teh esen vanilla,
pewarna dan perisa kesukaan.

cara2:
satukan semua bahan.tapis dan buat mcm ketayap atas kuali non-stick.

inti:
-Isi durian...saya taram isi mangga jeee..heheh
-fresh cream-mix sampai kental...
Ambil kepingan tadi,pastikan bahagian licin kat luar.letakkan 1 sudu fc,1 sudu inti dan lapiskan 1 sudu lagi fc.lipat kepingan tadi.sejukkan sebelum di makan.


b) crepe durian(azlita aziz)

bhn2:
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.

Durian Filling
-1 cawan Non dairy Whipping Cream
-Isi durian secukupnya
-Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
-Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
-Bentangkan 1 keping crepe Letakkan Whipping Cream di tengahnya Letakkan isi durianTutupkan semula dengan Whipping Cream Lipatlah crepe Kemudian simpan dalam peti ais sebentar Enak di hidangkan dingin








Tiada ulasan:

Catat Ulasan