Rabu, 17 Oktober 2012

CAKE PANDAN LAYER...Alhamdulillah sungguh syokkk....wallahhh



Assalamulaikum dan selamat ptg wat penggunjung tersayang SRKM...semoga semua di dlm rahmat ilahi dan mendapat berkat dari nya...

Itu dia "Cake pandan Layer" Sesungguhnya lama dah save resepinya..Alhamdulillah baru hari ini Aida dpt ber" experiment "dan syukurrr dpt menikmatinya ..eheemmmmm sedapppp !!...10q kekawan dikaulah sumber inperasiku terlaksana ...muahhhh2 ♥♥


    

Jom kita tengok resepinya , Jom kita operasi , dan nikmatinya wat minum ptg dgn cakes Pandan Layer....ehemmmm sedappp ...rasa cake dan carstardnya sungguh lembutt sekali....


Cake Pandan Layer...
Bahan-bahan ( Saiz kek (8 x 8 x 3) inci )

BAHAN2 UNTUK KEK:-
5 biji telur Gred A
160 g gula
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
75 ml minyak jagung
15 g ovallate .;Aida letak 1 sudu makan
1 camca teh paste pandan
2 camca besar susu segar/cair

BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
1050 g santan
225 g gula
10 g serbuk jelly
1 camca teh paste pandan
100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau)
75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis)
Secubit garam


Cara-cara:

UNTUK KEK:- 

-Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
-Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
-Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. 

- Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.

UNTUK KASTARD:

- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas. Masak diatas air mendidih (secara double boiler), gunakan wisk, kacau hingga pekat dan berkilat. 
-Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.

UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:

- Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. 
-Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. 
-Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. 
-Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. 
-Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. 
-Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek.
- Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
-Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. 

-Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.
-Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..


**Satu petua....gunakan tin utk membakar kek tadi, cuci tapi tak payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, lepas tu keringkan, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin tu masih ada dan ini memudahkan kek yg telah dilapis dgn kastard utk dikeluarkan...



 salam sayang dari aida di SRKM dan selamat beroperasi utk family tersayang....muahhhh sampai jumpa lagi...dahhhhh..:)





2 ulasan:

  1. Sedapnyer....tgk pun dah terliuq dah ni....huhuhu...dap...dap...dap...

    BalasPadam
  2. A'haha dari mata turun ke hati...cubalah operasi Hafizah...dap..dap....heheh

    BalasPadam