Assalamulaikum dan salam AidilAdha wat semua pengunjung2 SRKM semua..apa kabar?...banyak dpt daging korban? dah masak ke belum?....aida dpt banyak juga ..Alhamdulillah tahun ni dpt dekat 5 kg..dan ada sebungkus tulang lembu....banyak idea nak operasi ni..tp tak boleh wat hari2...selang 3 ,4 ari nanti boleh operasi ....nak kawal juga klosterol dlm badan dah betambah2 ni dlm badan..heheh konon2nya dah tersenarai dlm perancang daging korban akan di wat steak, masak hitam manis , sup , kicap dan lain..ehenee banyaknya nak operasi....maklum le daging korban banyak kan dlm stock...nanti kita layan jeee....:)
~~Daging Korban Masak merah ~~
Bahan-bahan:
1 kilo daging - dipotong nipis dan di rebus hingga empuk4 sudu besar cili kering kisar
Bahan tumisan:
rempah 3 beradik ( kayu manis, bunga lawang , buah pelaga )
1 inci halia- tumbuk
4 ulas bawang merah - tumbuk
1 inci lengkuas - titik
3 biji bawang putih - diketuk
2 batang serai - dititik
minyak utk menumis
Bahan tambahan :
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong bulat2 biji lada merah di potong serong .
Daun limau purut - dikoyakkanGaram dan gula secukup rasa
Ajinomoto jika suka
Cara membuatnya:
-Daging di potong nipis .
-Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumisan hingga naik bau.
-Masukkan cili kering kisar.dan masak sehingga terbit minyak.
-Masukkan sos cili, sos tomato, dan sos tiram dan sedikit air diikuti dengan daun limau -purut dan Kacau rata.
Kemudian masukkan garam, gula, dan ajinomoto Kacau sebentar, kemudian masukkan daging yang telah di hiris tadi bersama , bawang besar, dan lada merah . Setelah kuah nampak pekat, rasa secukupnya dah ok boleh diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih.
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamsedapnyer...ni kalau kena nasik panas2 mmg terangkat nih...dapnyerrr...
BalasPadamsedap sedap sedap
BalasPadam