Kuih Talam Jagung sebenarnya aida baru mencuba2 wat Alhamdulillah berjaya dlm experimentnya , Terima kasih pada kekawan yg beri tunjuk ajar dlm membuat kuih Talam ...rasanya sungguh sedap dan yummiiii ...JOm semak resepinya boleh wat minum petang @ sarapan pagi...ehhhmmmm sedapppp...
Bahan-bahan:)
Untuk lapis bawah:
1) 1 cawan jagung manis berkrim
2) 1 cawan tepung beras
3) 2 sudu makan tepung kastad
4) 2 cawan santan
5) ½ cawan gula
addkan sikit perwarna kuning.
Untuk lapis atas:
1) 1 cawan tepung beras
2) 2 cawan santan pekat
3) 1 sudu teh garam
-add sikit perwarna hijau dan essen pandan.
Cara :
1) Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2) Masukkan dalam loyang yg telah disapu rata minyak/ alas dengan plastik .
3) Kukus selama ½ jam.
4) Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5) Kacau sebentar di atas api kecil.
6) Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakar -cakarkan sedikit dan tuangkan perlahan perlahan adunan lapisan atas.
7) Kukus selama 20 minit.
Sejukkan dan potong.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan