Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Khamis, 23 Jun 2011
~~Karipap sardin~~
Bahan-bahannya:-
1/2 kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
1/2 cawan minyak masak - panaskan
garam sikit
2 cawan air sejuk/ suam - jgn abiskan agak2
INTI :)dah wat banyak tambah ya....
1 tin sardin
1 sudu lada kisar
1 biji bwg besar
3 ulas bwg
klu nak tambah kentang 1 biji pun ok...
Cara-cara:-
-Untuk membuat kulit karipap - wat lubang ditengah2 tepung dan campurkan tepung gandum dahulu dgn marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup dan sedap dan tidak keras w/p sampai ke petang). Gaul rata guna sudip sbb panas. bila dah agak suam guna tangan gaul sebati dan jadi macam serbuk roti( peroi) lepas tu baru masukan Bancuh air sejuk / suam +garam .Masukkan sedikit2. uli dgn tangan , Uli doh hingga boleh dicanai dan tiada tepung yg melekat kat tangan,dan mudah ketika mengelim.masuk kan doh dlm plastik supaya tak kering.
Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu , rendam dan ketepikan.
-Blenda bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan lada kisar hingga naik bau. masukan kentang , air cikit rebus singga empuk dan Masukkan sardin pecah2 ikan sardin dan kacau rata. add garam secukup rasa dan sikit gula/serbuk perasa. dah ok boleh tutup api dan sejukkan .
-Apabila inti telah sejuk, boleh lah mulakan proses mencanai dan mengelim,dah siap ......Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan