Ahad, 19 Jun 2011

~~Ayam Masak Ungkep ~~


Ayam Masak Ungkep kat kampung Aida di Johor ,klu ada kenduri emak Aida biasanya masak ayam ni dan dihidangkan bersama nasi ambeng@ nasi putih ....perahhh memang terangkat ..tp di sini aida masak wat lauk makan tengah ari bersama family tercinta..Jom semak resepi...jom masak dan jom makan ..Sejambak kemesraan dari Aida di SRKM ....

Bahannya:)
semestinya ayam di bersihkan dan dipotog-potong 12 @ 14 .

1 biji bawang besar- dikisar

5 ulas bawang putih - kisar

1 cm halia - kisar

1/2 sudu besar serbuk kunyit@ kunyit hidup - klu kurang boleh tambah-sbb sebuk kunyit lebih cikit digunkan utk nampakkan ianya warna kuning.

*1/2 sudu besar cili kering -dikisar klu suka pedas atau pun boleh add cili padi....

*1/2 rempah kari- klu suka

p/s: * Pada kebiasaanya org ayam masak ungkep tak pedas ..jadi nak rasa pedas sikit aida tambah cikit lada dan serbuk kari......

1/2 sudu besar jintan halus dan kasar - di goreng tanpa minyak dan di tumbuk/ kisar

1/2 sudu besar ketumbar - di goreng tanpa minyak dan di tumbuk/kisar

2 batang serai di ketuk aje...

sekeping asam keping @ air asam jawa pun boleh- secukupnya garam + gula sikit dan serbuk perasa jika suka - masakan jawa ni nak tak nak mesti nak bubuh gula cikit baru ada ummpp....

minyak utk menumis.

caranya:)

- Tumsikan bahan yg di kisar( bawang + cili ) bersama jintan halus, kasar + ketumbar yg ditumbuk+ serai + serbuk kunyit hingga naik bau.- lepas tu masukan ayam kacau bagi rata, tambh kan cikit air, masak hingga ayam separuh masak dan masukan asam keping / air asam jawa .


- bubuh garam , gula sikit dan serbuk perasa..dan masaklah lagi ayam sehingga masak dan kering sedikit. seolah2 macam masak redang ayam basah gitu....


-Dah siap.. Ayam Ungkep... dan bolehlah dihidangkan.. bersama nasi putih dan lauk- lauk lain..klu ada urap pucuk ubi dan ikan masin ni lg sedap.... jadilah lauk nasi ambeng....

Selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan