Jumaat, 23 November 2012

Japannese cotton blueberry cheese cake .. semoga berbahagia hendaknya.... Aminnn....

Alhamdulillah "Sentuhan Rasa Kasih Mama" Japannese cotton blueberry cheese cake " telah siap dioperasi sempena : ♥ ♥ :)

a) Hari U/ tahun perkahwinan kami yg ke 16 thn - 23/11/2012 
b) Sempena Hari lahir putera sulung kami Amirul Hisham

 yg ke 15 thn- 25/11/2012
c) Serta meraikan kejayaan putera ke dua kami Syafiq HR dlm UPSR yg lalu...

Dipohon doa restu semoga kami sefamily akan dipayungi kebahagiaan , murah rezeki ,di limpahi kerahmatan dan diberkati selalu hendaknya menikmati kebahagiaan di dunia dan di akhirat lebih2 lagi hendaknya...Aminn...



Alhamdulillah Hari ini merupakan u/tahun perkahwinanku dan hubby yg ke 16 thn...bernikah pd 23/11/96...dan dikurniakan anak yg sulung putera 25/11/1997...sekarang dah memiliki 3 putera dan seorang puteri ...mudah2an memiliki anak2 yg soleh 
dan soleha.....semoga terbina sebuah keluarga yg bahagia hendaknya....di dunia dan diakhirat....hingga ke mahliga syurga ..... ..aminnnn 
Hari ini semua berpuasa sunat 9 muharram..mudah2an mendapat keberkatan dan kerahmatan juga....InsyAllah...:


~~Japannese cotton blueberry cheese cake ~~
Bahan  (A)
250 cream cheese - Aida guna tatura  je...
50g butter
,100ml susu segar

Bahan B
60g tpg gandum *
20 tpg jagung*
1/4 sdt garam halus*
semua bhn bertanda* diayak dulu).

Bahan C
6biji kuning telur
1sdbsr jus lemon...

Bahan D
6biji putih telur
145g gula kastor
1sdt jus lemon

Caranya,
-Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

-Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye  tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.


- bakar suhu 180 selama 20mnt dn suhu 140 selama 1jam secara steam bath sehingga masak test guna lidi dah masak off suis oven , renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap @ turun mendadak .sisip tepi kek dan terbalikkan , hiaskan dengan filling kesukaan , sedap dimakan sejuk........
sejukkn sblm dipotong




Standby Nasi Tomato dan Ayam masak merah...penambah selera dgn acar timun...hidangan berbuka posa Aida sefamily utk ari ini ...di ucapkan selamat berbuka puasa wat semua kekawan yg berpuasa sunat hari ini...semoga kita semua diberkati...:)

Terima kasih aida ucapkan kepada kekawan yg telah mendoakan  utk aida sefamilys   akhir penutup bicara  sambutlah Salam sayang dari Aida di sini ....sampai jumpa lagi....

5 ulasan:

  1. Kek nie mmg sedap....!
    Samala kita kak....klau buat kek nie....guna ciz tatura je....itu pun abis gak....hehe....
    Klau sy buat....x smpt nak dideco bagai....baru kuar dri loyang...anak2 dah tggu keliling....kadang dah kata panas lagi pun....x pham gak....bebudak kan.....last2 potong aje....

    BalasPadam
  2. Betullah ....ni pun dah abissss asyifa..sekali adap je mlm tadi....nampaknya hubby dan anak2 suka sangat dgn kek ni....sedapppp kata mereka..deko2 pun yg simpal2 je..nak cantik2 saya tak tahu..hehehe :)

    BalasPadam
  3. dasyatnyer...terus rase malu nak promote blog sendiri, amatur sgt rasenyer..huhu..

    BalasPadam
  4. apa nak malu mama meah....saya pun masih belajar lagi....jom lah....:)

    BalasPadam
  5. dh try buat mmng sdap. nk resepi kriem yg tepi y boleh

    BalasPadam