JOM SEMAK RESEPI...JOM MASAK DAN JOM LAYANNN..salam sayang dari Aida di SRKM...
Bahanya:
1kg daging lembu +tetel + ototnya ( urat) lagi sedap .. di rebus hingga empuk dan dikerat-kerat kecil- air rebusan jgn di buang..
Sesenduk lada kisar
1/2 sudu jintan - yg telah goreng tanpa minyak dan di tumbuk/kisar
1/2 sudu ketumbar -yg telah goreng tanpa minyak dan di tumbuk/kisar
1/2 sudu halba + biji sawi
1* labu bawang besar ,
3 *ulas bawang putih,
2 *batang serai ,
2 inci* halia dan lengkuas*- *nak sedap klu dapat semuanya di bakar kemudian di kisar ( ini tip yg diberikan oleh kawan aida asal dr melaka )....
1 keping asam keping / air asam pun boleh- secukup masamnya
minyak utk menumis.
air secukupnya
3 helai daun limau purut- koyak2 kan
serbuk perasa dan garam secukupya
2 sudu kerisik- agak2 kuah pekat dan cukup rasa lemaknya ...
caranya:
- Tumiskan jintan,ketumbar, halba dan bij sawi sehingga naik bau. kemudian masuk bahan yg di kisar dan lada kisar ..tumis hingga garing dan naik wangi.
- Bila dah garing masukk air rebusan daging, dan masukan daging yg telah direbus tadi ,dan tambah air rebusan daging secukupnya..
- - Perasakan dgn garam ,asam keping dan serbuk perasa jika suka.masak sehingga mendidih. last sekali,masukan keresik dan daun limau purut. rasalah secukup rasa...Dah siap... Hidangkan Daging Gerang ASam bersama dgn nasi putih hangat, sambal belacan , ulam2 ..makan memang tak hinggat......heheh
Selamat Mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan