Isnin, 5 November 2012

~~Ikan Siakap Stim / kukus yg simple and sampoi tp sedapppp ..

Alhamdulillah dah selamat Aida sefamily menikmati hidangan t/ari dgn "ikan Siakap Stim Limau Harum " perahhhhh memang sedapppppp 10q Zue Zunaidah dan Azanie Zulaikha atas sumber inperasinya....memang Terbaik ~ .....tak payah2 lauk2 lain ni pun dah cukuppp...memang layannnnn....:)



Ditambah dgn keharuman bunga kantan dan sos tiram..perahhh hirup kuah pun soadppppp !!
Bahan2 ada yg aida pandai2 tambah sendiri.."kita yg wat dia"....JANJI SEDAPPPP dan kena pada tekak kita...hahaha 






~~ikan siakap stim / kukus yg simple and sampoi tp sedapppp ..~~~
bahan2 main agak2 je dan bubuh je..heheh 
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 batang serai (diketuk) – saya hiris nipis2
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)

1/2 labu bawang besar - saya tambah (optional)
1-2 biji limau nipis (ambil jusnya) - saya gantikan dgn limau kasuri .
5 biji cili padi (diketuk) – nak pedas tambah lagi 
1/2 corret -di potong panjang 

1 kuntum bunga kantan - saya tambah (hiris) 
1 biji tomato  - saya tambag dan potong 4
1 sudu  gula
2 sudu makan sos ikan atau sos tiram - saya bubuh sos tiram je 
sedikit air
sedikit daun sup and daun bawang (dihiris) 


Cara-cara:
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.raas secukupnya dan dah ok tutup api.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih...makan panas2 memang perahhhhh  ! sedapppp..kuahnya pun sedap dihirup sekali..yummiii !!

** tip dari lili: 1) bedakkan juga ikan siakap dgn tepung jagung dan rasakan dgn garam ...lepas    tu baru di kukus.....
                       2) satu lagi kata lili klu guna tomyam pun sodapppp....


take note: ( lambat dpt infor: lain kali aida bedakkan dan cuba  bubuh perencah tomyam bila nak  operasi lg)...:10q :) 



9 ulasan:

  1. Ikan siakap mmg sedap la distim...! mkn dgn nasi panas...mmg sdap la kak....:)
    menyihatkan pun ye gak kan...x perlu goreng...x de la guna mnyk...kurang kolestrol.......:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks admin for the share. I dh try dh recepi u. Menjadi and sedap. I suke. hehe. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

      >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

      Padam
  2. betul tu...masak lauk ni tak macam buat kuih...masak lauk kita boleh agak2 aje. Dah lama tak masak stim gini...bagus utk kesihatan.

    BalasPadam
  3. ya betul tu asyifa dan marsita masak macam ni ..rasa pun sedap..kurang kolestrol..kita pun sihat...heheh :)

    BalasPadam
  4. saya baru je lpas msk siakap msk stim,dan sy guna resepi awk..perghhh mmg terbaaik..sodap2...

    BalasPadam
  5. buat pengetahuan semua minyak masak(vegetable oil) tiada kolestrol. minyak dari sumber tumbuhan tiada kolestrol. saya masih tidak faham kenapa masih ada orang yang masih tidak tahu..dan untuk blog ini, sila buang widget kartun budak perempuan penyambut tamu di kiri bawah ini. sangat menyemak.

    BalasPadam
  6. betul tu azhantahir...sy sgt menyokong anda..apa2 dr tumbuhan mmg bebas kolesterol..

    BalasPadam
  7. Thank u sy amik resepi ni buat ikan ketarap masak stim..memang marveles..mula2 ikot jep pas2 nak cepat sume pn main cmpak je haha..anyway thank u

    BalasPadam