Selasa, 6 November 2012

~kek sarang semut @ gula hangus...xyah perap dioperasi lagi...



Hari ni operasi lagi..pepagi dah operasi terasa benar nak makan..makan sekeping dua ..hilang mengencesss..... kek Sarang Semut Aida dah menjadi nampaknya....Jom kita layan lorong2 gelap tu...wat minum ptg nanti...layannnnn.....
Syukur kali ni nampaknya lebih menyerlah dan cantikk lorong2 semut tu...bila dah di potong hati terus girang berbunga2..., wah cantikkknya kejadiannya....ALHAMDULILLAH.....:)



kek sarang semut @ gula hangus
bahan2nya :


1 cwn gula (xske manis blh kurangkan)
1 cwn air panas
2 sudu mkn butter/ majerin

-gula dimasak atas api perlahan hingga keperangan...

pastu masukkan air panas perlahan2...tutup api...
masukkan butter...sejukkan...

bahan kek:

1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat (xsuke manis blh kurangkan)
4 bj telor
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

cara:

1) ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...
2) pukul telor hingga kembang...
3) masukkan pula susu pekat...pukul lg hingga kembang dan masukkan vanilla...
4) masukkan bahan ayak td...pukul lg...
5) masukkan gula hangus td...kalau berketul, tapis dunan...kacau sebati.
6) lenser loyang ngan majerin dan tuang adunan...
8) bakar 40 minit suhu 160c...api bawah je...
9) dah msk tutup suiz dan biarkan di dlm oven selama 10 minit agar ia msk ngan haba sahaja...
10) kuarkan kek dan restkan 10 minit , baru potong...




Jom operasi ..Jom layannnn dan Jom nikmatinya ..nyot2 je rasanya.....salam sayang dari Aida di SRKM ..hingga jumpa lagi...dahhhh nak nikmati KSS wat minum ptg......



1 ulasan:

  1. Salam Aida, nak tanya macamana kek aida hitam. Akak punya perang jer. Jeles tgk orang punya cantik dan hitam

    BalasPadam