Khamis, 2 Ogos 2012

Biskut Semperit / Dahlia ,Biskut upin dan ipin anak gelarkan~~ Jom mengcookies.....

Assalamulaikum diucapkan kepada semua dan  selamat menjalani ibadah puasa  dengan kesabaran dan keimanan hendaknya...
Experiment baru bermula 1st operasi.....Biskut Semperit /bunga Dahlia....NI kes GERAM dan TERGODA dgn tayangan dari kekawan yg telah mencuba .....


Terima kasih aida ucapkan kepada teman2 yg banyak membantu..sebenarnya aida bukan lah seorg yg mahir tentang biskut2 ni...tu yg teruja bebenor nak mencuba ...10q juga pada Haida Rafqi atas perkongsian resepi ini memang wallah sedappp rapuh di tangan tp cair di mulut....di sebabkan terlalu rapuh aida dah derhaka resepi dengan menambahkan sedikit tepung gandum bagi biskut ni supaya tidak berderai bila di sentuh....maaf kan kami. !! hehhe atas penderhakkan ini..tak sanggup rasanya nak makan dan hidangkan pada tetamu dgn sudu biskut yang sesedap ini ..heheh 


Aida guna tepung ni......puas cari akhirnya ketemu juga.....tp rasanya klu pakai tepung kastard bird pun ok kot.....tp disebabkan kekawan yang lain guna tepung cap bunga merah ni aida pun follow je..dah jumpa lah katakan....eksen sikit...heheh .....kekwan pakai acuan semperit ...aida pakai Nozel bunga pecah 10 ni je....Nozel pelbagai guna lah katakan...senyum je tak perlu kata apa2..save bagettttt .....CANTIKKKK kan kan kan....


Tak mahu bercoletah panjang apa kata kita intai2 dulu resepinya ..cari bahan2 dan JOM operasi....dan JOM menikmatinya ....selamat berexperiment dan beroperasi aida ucapkan....Salam Sayang juga dari aida di SRKM  dan selamat berbuka pose di ucapkan pada semua....muahhhh :)

Biskut Semperit / bunga Dahlia 
BAHAN BAHAN


250 gram butter
50 gram gula aising

1 penutup esen vanilla
1 peket tepung kastard cap bunga merah
2 sudu besar tepung jagung


50g-60g tepung gandum  - ini Aida tambah
1 sudu kfc kuning telur


ceri merah - sebagai hiasan

Cara2nya :)



-Gaul butter dan gula icing hingga sebati,


-masukkan telur, esen vanilla,


-masukan  tepung gandum, tepung kastard, dan  tepung jagung...


-masukkan dlm acuan semperit dan tekan ke atas loyang , 


-letak sedikit ceri untuk hiasan.
 
-Bakar selamat 15-20 minit pada suhu 170 C.





setelah menanti dlm 15-20 minit masak sudah biskut semperit dahlia ku.........w/p agak rapuh tp masih dpt di pegang dgn tangan.....wallah sedapppppp....




1 ulasan: