Rabu, 15 Ogos 2012

PUDING LAPIS PELANGI....wat iftar di surau TSS2...

Assalamulaikum kepada semua teman di FB semua ...Di kesempatan yang ada ini ...aida ingin melahirkan dari dlm sanubari ini.....

"SEBENING AIR WUDHU..
SESUCI AL- QURAAN ...
SEMERDU ALUNAN ZIKIR.. 
SEINDAH SOLAT 5 WAKTU ...
SETENANG HATI YANG TIADA RASA BENCI DAN DENDAM...

JIKA TANGAN TIDAK SEMPAT NAK BERJABAT..
JIKA WAJAH TAK SEMPAT NAK BERTATAP...
MOHON MAAF JIKA ADA TERKURANG BAHASA ,TERLEBIH BICARA DALAM BERGURAU SENDA, TERLAJAK LAKU YANG TIDAK DI SENGAJA...KEMAAFAN YANG DIPINTA....
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR DAN BATIN...DARI AIDA DAN FAMILYS.



Alhamdulillah akhirnya jadi juga aida operasi Puding Pelangi utk IFTAR di surau hari ini ...dah beberapa hari tertunda ...minggu2 terakhir kita menjalani ibadah puasa....masih ada masa lagi bertapa dulu dlm i/box....

Bekas ni yg aida wat acuannya...jenama tapaware beli dari kak June Ahmad......baru le esksen sikit nanti bila keluar dari mangkuk tu..hahah

PUDING LAPIS PELANGI :
Bahan Lapisan Plain:
10 gm serbuk agar-agar
220 gm gula pasir
1000 ml air
2 helai daun pandan

Bahan Lapisan santan/susu:
2 helai daun pandan
10 gm serbuk agar-agar
220 gm gula pasir
700ml santan ( buleh ganti dengan susu soya, susu sejat ataupun susu segar)
1/2 sudu kecil garam
300ml air
3 sudu besar susu pekat manis

Bahan PewarnaPewarna Biru, Ungu, Hijau dan Merah Jambu

Cara Membuatnya

1. Masukkan ke semua bahan lapisan plain di dalam periuk dan masak hingga mendidih, pada masa yang same juga, di dalam periuk yang berasingan, masukkan bahan bahagian santan. Masak dengan api yang perlahan dan sentiasa di kacau. ( kedua-dua adunan ni mesti sentiasa di atas api yang perlahan dan sentiasa panas sebelum proses melapis).
2. Sediakan acuan bulat atau petak..pastikan acuan di bilas dengan air terlebih dahulu, ambil 3/4 cawan agar-agar susu, dan warnakan dengan warna biru, kacau sehigga warna sekata, curah di dasar loyang..ambil pula 3/4 cawan bahagian agar-agar plain, dan warnakan juga dengan warna biru, curahkan di atas bahagian agar-agar santan tadi, biarkan keras, ulang langkah melapis tadi dengan menggunakan warna yang berlainan, sehingga kedua-dua bahagian adunan agar-agar habis.




Aida bubuh ketulan ais supaya cepat sikit proses pembekuan agar2....dan lapis -melapis ....



Beratur perwarna setia tunggu giliran.....hanya tuan tanah nya je yang macam tak sabor...nak kena banyak sabor....tunggu selapis demi selapis mengeras....sabor..sabor...



Selamat mencuba dan beroperasi serta salam sayang dari aida di SRKM.....SELAMAT HARI RAYA AIDILFITTRI MAAF ZAHIR DAN BATN....Jom layan....puding lapis pelangi....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan