frambozen kenari sumber resepi dari blog sue ....suhaida mohaini....10q sue....
Lapisan Cookies - base
- 10 oz tpg gandum (284 gm)
- 1.5 oz gula kaster (45 gm)
- 6 oz butter (180 gm)
Lapisan Putih - Toping
- 60 gm putih telur - 2 biji putih telur
- 100 gm gula aising
- 1 sudu teh tpg jagung
Bluberry atau strawberry filling
cara2:
- Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
- Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
- Tuangkan adunan ke dalam loyang
- Canai adunan ke dalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch
- Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
- Keluarkan doh setelah masak
- Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
toping
- Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
- Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
- Tabur pula dgn badam keping
- Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
- Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
- Kemudian potong.
- Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
- 6 oz butter (180 gm)
Lapisan Putih - Toping
- 60 gm putih telur - 2 biji putih telur
- 100 gm gula aising
- 1 sudu teh tpg jagung
Bluberry atau strawberry filling
cara2:
- Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
- Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
- Tuangkan adunan ke dalam loyang
- Canai adunan ke dalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch
- Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
- Keluarkan doh setelah masak
- Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
toping
- Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
- Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
- Tabur pula dgn badam keping
- Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
- Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
- Kemudian potong.
- Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan