Assalamulaikum diucapkan kepada semua dan selamat menjalani ibadah puasa dengan kesabaran dan keimanan hendaknya...
Experiment baru bermula 1st operasi.....Biskut Semperit /bunga Dahlia....NI kes GERAM dan TERGODA dgn tayangan dari kekawan yg telah mencuba .....
Terima kasih aida ucapkan kepada teman2 yg banyak membantu..sebenarnya aida bukan lah seorg yg mahir tentang biskut2 ni...tu yg teruja bebenor nak mencuba ...10q juga pada Haida Rafqi atas perkongsian resepi ini memang wallah sedappp rapuh di tangan tp cair di mulut....di sebabkan terlalu rapuh aida dah derhaka resepi dengan menambahkan sedikit tepung gandum bagi biskut ni supaya tidak berderai bila di sentuh....maaf kan kami. !! hehhe atas penderhakkan ini..tak sanggup rasanya nak makan dan hidangkan pada tetamu dgn sudu biskut yang sesedap ini ..heheh
Biskut Semperit / bunga Dahlia
resepi sumber dari : Haida Rafqi
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=443566358998048&set=oa.409115169126022&type=1&theater
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=443566358998048&set=oa.409115169126022&type=1&theater
BAHAN BAHAN
250 gram butter
50 gram gula aising
-Gaul butter dan gula icing hingga sebati,
-Bakar selamat 15-20 minit pada suhu 170 C.
setelah menanti dlm 15-20 minit masak sudah biskut semperit dahlia ku.........w/p agak rapuh tp masih dpt di pegang dgn tangan.....wallah sedapppppp....
250 gram butter
50 gram gula aising
1 penutup esen vanilla
1 peket tepung kastard cap bunga merah
2 sudu besar tepung jagung
1 peket tepung kastard cap bunga merah
2 sudu besar tepung jagung
50g-60g tepung gandum - ini Aida tambah
1 sudu kfc kuning telur
1 sudu kfc kuning telur
ceri merah - sebagai hiasan
Cara2nya :)
Cara2nya :)
-Gaul butter dan gula icing hingga sebati,
-masukkan telur, esen vanilla,
-masukan tepung gandum, tepung kastard, dan tepung jagung...
-masukkan dlm acuan semperit dan tekan ke atas loyang ,
-letak sedikit ceri untuk hiasan.
-Bakar selamat 15-20 minit pada suhu 170 C.
setelah menanti dlm 15-20 minit masak sudah biskut semperit dahlia ku.........w/p agak rapuh tp masih dpt di pegang dgn tangan.....wallah sedapppppp....
adunan dia lembut ek? senang tak nak paip?
BalasPadam