Selasa, 3 Disember 2013

Tart Egg.... sepical resepi ..walah experiment berjaya....sedappp


sebelum mlm menutup tirai sbb dah tergoda dgn tart Egg chef K Khairi Mansor ..lalu dlm cuaca hujan sepanjang hari ni ,Aida cuba berexperiment Tart Egg di dapur 'Sentuhan RasaKasih Mama" tak tahu le betul ke tidak gini rupanya....dioperasi dgn dua cara 1) dibakar atas kuali leper roti jala .2) bersauna dlm oven....last2 bakar wat besor ( gergasi) guna acuan pai ..sbb nak abis kan filingnya terus lebur semua ...rasa sedap anak2 pun suka....10q chef atas perkongsian resepinya .. GASAK Le Aida hoi ada yg hangus , ada yg tergaring dan ada elokkk jugakk hihih layan kan jeewww .....
Pembantu setia semestinya BB Fatin....macam main pondok2 jewww....
— di Taman Saujana Seksyen 2.
 

 Tart Egg Gergasi dah di potong.....perhhhhh nikmattttttnya.....Alhamdulillah ...
Izinkan aida mengadaptasikan resepunta nya di sini..tanda adia telah pun mencuba... Experiment yg sungguh mencabar kesabaran...asyik nak intai2 dan sekodeng2 je tart egg yg di bawah tudung pengkukus tu weiiii....:)
~~ Tart Egg~~
1 kg tepung gandum,
500gm margerin,
3bj telor gred B.
uli cam pastry biasa, jgn uli lama2 nanti adunan keras, stakat bercampur jer n sebati jer ... 
Tuk Custard : 
7 biji telor, 
1 tin susu pekat 500gm, 
1 tin air, vanilla n pewarna ikut suka, 
-bancuh semua n tapis.. 
-susun pastry yg dah dlm acuan atas kuali n terus tuang custard, tutup n bakar ngan api paling kecik..cam tanak nasi...
 adunan pastry....gaul manja2 je....itu pesan chef....klu tak kan dah masak keras....

 masuk dan bentuk kan dlm bekas tart ... tekan2 bagi nipis dan rata..
 lebih2 tu nak senang potong guna pisau..klu kuis2 dgn jari pun ok.....

 janji kemas dan rapi tepi2nya tu...tak mahu tebal2 ok...pastrinya tu...agak2 leee..

 susun atas kuali..ni specail resepi guan keadah kuali leper wat roti jala tu pun boleh....kata chef lah..aida cuab jugakkk.... ilmu baru ni...
 Ini pula bancuah custerdnya....dah siap tapis dan boleh le masukkan dlm pastry yg kita dahditekan2 tadi,,,

 kata chef jgn penuh2 sangat ...ni aida terpenuh lak...tu yg ada melempah sikit ...huhu
tutup dgn penutup..... aida guna jew penutup kukusan....
 asyik nak skodeng ddan intai2  jeww... takut hangussss....almaklum tak nampak apa yg terjdi di abwah tudung kukusan....masa ni aida JAKUN dan agak risau..sbb takut hangusssss.....hihih tu yg terjengah2 jee kerjanya...hihih
 dah siap punnn...di sebablan acauan sikit tu yg panas2 cungkil bagi keluar...sepatutnya kata chef biar ianya dlm bekas tu dulu hingga sejukkkk nanti custerdnya lebih cantik  kerasnya dan berkilat.....

 Yang ni lak keadah bersauan dlm oven...saja2 nak try...guna oven lak...sbb biasa bakar apa2 guna oven kan...nampaknya menjadi jugakkkkk.....


 A'haha dah siap dan boleh le nikmatinyaaaaaa......sefamily....

Akhirnya ribuan terima kasih aida ucapkan pd chef Khairi yg sudi berkongsi ilmu....mudah2an dpt dimanafaatkan bersama dan chef sefamily di rahmati selalu.
Hingga kita berjumpa lagi di lain N3 sambutlahsejambak kemesraan dan salam sayang dari Aida di SRKM dan muahhhh2x wat semua....selamat mencuba benda yg baru...dan nikmat bersama family tersayang....da di duuuu......nyummmm :)

1 ulasan:

  1. salam aida..sy nk tanya kulit tat tu adakah masih rangup bila dh sejuk? tq Aida

    BalasPadam