Isnin, 16 Disember 2013

Operasi lagi Waffle ...Alhamdulillah lebih crunchy.. dari Chef Khairi ....

Waffler utk sarapan sefamily...... 10q chef Khairi Mansor atas perkongsian dan resepinya yg terbaik yg pernah aida operasi sebelum2 ini ... Penantian penuh kesabaran ...perapan semalaman berbaloi hasilnya ...Alhamdulillah ianya lebih crunchy...JOM sarapan dulu....nyummmmm2 nikmatttnya makan bersama aiskrim , coklat , jam stowberry , custerd lebihan cream puff pun jadi..layannnnn :*— di Taman Saujana Seksyen 2.

 


 BELGIAN WAFFLE :
 
1 tsp instant yeast
1 1/2 cwn susu segar
1 tsp gula caster
4 bj kuning telor
3 1/2 cwn tepung
1 cwn butter(cairkan)
1/2 cwan susu 
Cara ;
1.campurkan 1 tsp yeast pd 1 cwn susu suam + 1 tsp gula
2.Pukul 4 bj kuning telor sampai kembang
3.masukkan 31/2 cwn tepung + adunan yeast + 1cwn butter cair n + 1/2 cwn susu.bancuh sampai jd cam adunan pan cake..(kalau adunan terlalu pekat, tambah sedikit air)
4. Akhir pukul 6 bj putih telor sampai jd meringue n campurkan pd adunan tepung n perap semlman @ paling kurang 3 jam.(dlm peti sejuk).
Ini resepi yg selalu saya guna..biasa klau cukup kering waffle akan crunchy n x jd lembik..

p/s : ini hanya sekadar resepi saja...cara nak watnya macma biasa bakarnya ....mesti ada maker waffer baru cun dan lebih menawan....




wat meringe



simpan /peram semalaman dlm peti ais






JGN bubuh banyak2 nanti jd macma ni wei....




















 
semoga pic2 ni dpt ,membantu  ya..
Akhirnya sambut lah salam sayang yg berpanjangan dari aida di sini....sampai jumpa lagi di lain N3..Terima kasih lagi sekali kepada chef Khairi Mansor yg sudi berkongsi ilmu ini....izinkan aida mengadaptasikannya di sini ya ....mudah2an dpt dimanafaatkan bersama2 dgn kekawan yg lain ....InsyAllah..
Selamat menikmatinya.... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan