Jumaat, 13 Disember 2013

Operasi Cream Puff vs Custerd Vanilla....Alhamdulillah...ehemmmmm sedapppp..

 

Assalamulaikum dan salam sayang wat semua kekawan yg aida hormati....10q diucapkan kerana masih sudi singgah didapur " Sentuhan RasaKasih Mama Aida " ni...

Petang ni Aida cuba beroperasi Cream Puff wat minum ptg sefamily, Ilham rasa dan sumber resepi istimewa daripada Chef Khairi Mansor  terima kasih chef...Alhamdulillah menjadi nampaknya....anak2 aida pun suka2....yang bestnya ianya lebih garing dan tak lembek bila dah sejuk....bentuknya pun umpppp menawnnnnnn..... berongga2 pulak tu...:* rasanya wallah sedappppp :P

 P/s : mula gunakan api yg kuat dlm 200-220c...sedang bersauna dlm oven....nampak dah kembang....mula merekah....JGN pecah ya.....api dah mula diturunkan.....kepada 100c ...biar dlm oven utk 10-15 minit lg....dgn suhu 100c....off api ...itu pesan chef Khairi Mansor..biar ianya betul2 kering baru le MENAWANNNNN Cream Puffnyaa.... comei kan kan..
— berasa teruja. 

 

izinkan Aida mengadaptasikkanya di sini ya tanda aida telah mencuba dan membuat hati anak2 seronok dan girang menikmatinya.....dan dpt dimanafaatkan bersam2....10q chef

Alhamdulillah...ini semua berkat tunjuk ajar chefKhairi Mansor yg sungguh baik dan ikhlas w/p duduk jauh beribu batu sekarang ni..sanggup turunkan ilmu tanpa minta bayaran....semoga chef dan family dirahmati selalu hendaknya ....

 

100gm Butter,
250ml air
, sedikit garam -


masak sehingga cair n masukkan 150gm Tepung Gandum. alihkan dr dapur n kacau sampai bbtul rata n sejukkan..






pas sejuk masukkan 3bj telor grade B satu persatu..







guna sudu jeww...hihih

dah siap menyudu..Jom kita balor....bakor....




Mula2  bakar ngan kepanasan 220C/ tinggi





sampai kelihatan kuning n mengembang , kecilkan / turunkan suhu api n biar lg sampai cukup kering n masak..


turunkan suhu .....dlm 100c...

lagi bagus biar dulu dlm oven wat seketika supaya ianya lebih kering dan masak ..off oven

Alhamdulillah..dah siappp lihat le ianya mesti berongga2...




makan bergitu saja pun sodappppp.....

klu yg di lagi menawan dan mengancam...




custerd vanilla....kata chef ianya boleh dipelbagaikan rasa dan citrasanya....




 

JOm kita skodeng resepinya penuhnyaaaa..JOm cuba operasi dan jom layannnnnn....

Choux Pastry (Cream Puff)
by : Chef KHAIRI MANSOR

150gm tepung Gandum
3 biji telur
100gm Butter,
250ml air
, sedikit garam -

- Masak sehingga cair butter dan air .. masukkan 150gm Tepung Gandum. alihkan dr dapur n kacau sampai betul rata n sejukkan..pas sejuk masukkan 3bj telor grade B satu persatu..pastu bakar ngan kepanasan 220C sampai kelihatan kuning n mengembang , kecilkan api n biar lg sampai cukup kering n masak..
 
custerd vanilla....kata chef ianya boleh dipelbagaikan rasa dan citrasanya....
 Resipi tuk Filling cream puff
by: Chef Khairi Mansor
Bahan2: 
2 bj telor
6 sudu gula pasir
1 sdm tepung gandum
1 sdm tepung jagung
 1 1/2 cawan susu segar
1 sdt vanilla..
 
Semua bahan dicampur n masak mcm buat kastard sehingga pekat.. Ini resipi basic yg boleh di pelbagaikan, contohnya boleh dicampur ngan paste chocolate @ pandan untuk menggantikan perasa Vanilla..

 tgk lah bertapa comei dan masih teguhnya cream puff yg Aida telah operasi sejak ptg semlm...yg lain semuanya dah abisss...cuma tinggal ni jeww..saja Aida tinggal kan 2 biji ni utk wat experiment adakah ianya lembek @ masih dibentuk yg asal...Ini le haslinya...TGK masih comei dan gebu kannnn macam semlm punya rupanya ....  berasa great
Akhir kata sambutlah salam sayang dari Aida  di SRKM...sampai kita jumpa lagi dilain N3.....terima kasih lagi sekali yg tidak terhingga Aida ucapkan pada chef Khairi yg sudi berkongsi resepi istimewa ini...mudah2an chef sefamily dimurahkan rezeki dan dirahmati selalu hendaknya....InsyAllah Aminnn...:)
Jom layan dan nikmatinyaaaa...perahhhhh SEDAPPPPP.....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan