Isnin, 3 September 2012

kek Lapis Asam Manis..nyummmm sedappp

Alhamdulillah ,kek Lapis Asam Manis / hawflakes aida dah siap...walaupun tak secantik kekawan punya tp ku bangga dpt menyahut cabaran operasi kek lapis...Rasanya pun nyummm2...puas hati.....



Jom kita melapis ..lapis jgn tak lapis...bila dah menjadi hati berbunga ..bibir tersenyum girang..gian2 nak operasi lagi...


KEK LAPIS ASAM MANIS
sumber rujukan resepi dari pada Ct Zarith..10q ct 

Bahan-bahannya :)
10BIJI TELUR GRED A
130GM GULA HALUS
450GM MENTEGA
1 SUDU TEH OVELLET
1 TIN KECIL SUSU PEKAT MANIS
50GM JEM STRAWBERRY
250GM TEPUNG HONGKONG
100GM HORLICK
HAWFLAKES SEKCUKUPNYA

CARA
PUKUL MENTEGA,GULA DAN OVELETE HINGGA KEMBANG DAN PUTIH..
MASUKKAN TELUR SATU PERSATU..PUKUL HINGGA KEMBANG DAN PEKAT
KEMUDIAN MASUKKAN SUSU MANIS DAN JEM..GAUL RATA ATAU PUKUL DGN KELAJUAN RENDAH..
MASUKKAN JUGA TEPUNG HONGKONG DAN HORLICK...PUKUL RATA
BAHAGIAN KEPADA 3 BAHAGIAN
1) WARNA ROSE PINK
2) WARNA GREEN APPLE
3) PLAIN ATAU KUNING

GRISKAN LOYANG 8X8** DAN LAPIK KERTAS MINYAK...BAKAR SELAPIS SELAPIS DAHULU MULA DGN MERAH JAMBU HIJAU DAN PLAIN..PASTU TABUR HAWFLAKES..( KALU CT CT LTK D SETIAP LAPISAN START DR LAPISAN KE2..)
TEKAN SETIAP LAPISAN SBLM MELAPIS LG UTK MEMASTIKAN KEK CANTIK N PADAT.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan