Ahad, 26 Februari 2012

"KEK BATIK ARORA "....5 in 1...memang berAROMA dan berAURA...

Alhamdulillah...Nak layan jap wt minum ptg "KEK BATIK ARORA " hari ini aida cuba pula operasi ..Mana boleh tahan ramai kekawan dah dok tayang kek ni ... baru balik dari pi kenduri kawin ni dan anak2 juga sibuk ajak BERJOM HEBOH dan singgah juga ke kanival PC di MITC tadi..adoi org punya le ramai bersesak2...cuaca panasssnya ...tp sampai je rumah hujan dah mula turunnnn.....sejuk le sikittttt.... JOm KIta Layannnn kek yg warna warni ni...ehemmmmm sedappppp 5 ni 1 :))10q pada yg empunya resepi ini....Dapatlah Aida menAdaptasikannya di blog SRKM " Sentuhan RasaKasih Mama " ini......
Alhamdulillah menjadi...saya gian juga membaking KEK BATIK ARORA ni bila kekawan dah dok sibuk menayang dan berexperiment.....memang ber AROMA dan AURA lah..hehehe :)0....JOm kita tengok2 resepinya...JOM operasi dan JOm Layannnnn.....:)

KEK BATIK ARORA
Bahan2nya:)
250 g mentega ,
100 gram gula castor ,
1/2 cawan susu pekat manis ,
250 g tepung gandum ,
6 biji telur ,
2 sudu teh baking powder ,
1 sudu teh ovelate ,
5 jenis pewarna dan perisa ,
** 5 jenis perisa pilihan anda (pilihan Aida seperti di bawah)


Pewarna kuning telur = perisa vanila
Pewarna Pink = perisa stoberi,
Pewarna violet/ungu = perisa keladi,
Pewarna biru = perisa Vanilla,
Pewarna hijau = perisa pandan paste,

** PERISA jgn letak banyak2 wat syarat je....klu bubuh banyak2 nanti tak sedapppp..klu letak 2 @ 3 perisa je pun ok kot...
cara2
-Panaskan oven pada suhu 160 ~ 180 C
-Sediakan loyang ukuran 8 inc
-Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
-Satukan tepung gandum dan baking powder
-Kemudian di ayak ~ ketepikan


Dalam bekas mixer: -Pukul mentega, ovelate dan gula sehingga kembang dan memutih
-Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
-Masukkan telur sebijik demi sebijik ( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu bijik lagi) hingga habis
-Tutup mixer Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi dan kaup balik hingga rata.
-Bahagikan adunan kepada 5 bahagian
-Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai
-Gaul adunan rata
-Tompok-tompokkan setiap warna dalam loyang hingga habis
-Setiap tompokan 1 senduk
-sapukan marjerin pd loyang..masukkan adunan td mengikut kreativiti masing2.


*kalau nk buat belang macam Aida buat ni masukkan adunan dlm piping bag..pastu line2kan je selang2 sebaris kaler..sampai habis.Untuk lapis atas selangkan lagi kalernya...buat dlm 3 lapis..hingga abis adunan....
-bakar pada suhu 160'c selama 50 minit @ hingga kek masak..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan