Sabtu, 25 Februari 2012

"PAPA ROTI"...alah2 macam kat TESCO tu.....

Assalamulaikum dan salam sejehtera wat semua kekawan yg sudi berkunjung di blog 'Sentuhan Rasa kasih Mama" ini...semoga semuanya dlm keadaan sihat dan ceria2
Rasa2nya hari ni macam nak meroti lah....pasti anak2 seronok nanti klu balik sek ada "PAPA ROTI"...alah2 macam kat TESCO tu...ehemmmmm nak cuba operasi lah.... harap berjaya experimentnya ....sumber inperasi dari Puteri Manja....10q put3.....:)..biar dia naik kejap baru masuk oven...InsyAllah pukul 12 siap masak lah tu....sedang elok anak2 balik sek....heheh
"PAPA ROTI". ....JOm oprasi..Jom Tengok resepinya dan Jom Layannn.....salam sayang dari Aida di SRKM wat semua.....muahhhh :)

Bahan Inti:
 200 gm mentega ,
 1/2 sudu teh esen vanilla ,
 70 gm gula perang ,
*2sdb peanutbutter-jm tmbah..
  Cara membuatnya:
 Pukul mentega dengan mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen+gula perang. Pukul sebati..Simpan dlm bekas bertutup dalam peti ais..
Topping: 
100gm mentega ,
80 gm gula icing @ gula halus) ,
2 biji telur gred B ,
1 sudu besar nescafe dicampur 1/2 sdb air panas ,
100 gm tepung gandum ,
  Cara membuatnya: 
Putar mentega medium speed 5 minit.Masukkan telur , gula icing dan kopi segera. Ayakkan tepung ke dalam adunan dan putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. simpan dalam peti ais sehingga sedia untuk digunakan.
Doh Roti
 500 gm tepung berprotein tinggi (tepung roti)- diayak ,
1 sudu kecil bread improver + 1 sudu kecil bread softener (optional) ,
20 gm susu tepung ,
75 gm gula kastor ,
3 sudu teh yis kering ,
1 sudu teh garam ,
1 biji telur dipukul ,
*Aida guna shortening..sbb takder bread softener ,
 250 ml air/ susu segar (kalau guna susu tkperlu guna ssu tpg) ,
60 gm mentega ,
  Cara membuatnya:
 1. Gaul rata tepung, gula dan garam di dalam mangkuk. Masukkan yis, bread improver dan softener (jika menggunakannya) dan gaul rata lagi. ** aida bancuh yis + 1 sudu gula dlm 1/2 cawan air suam biarkan ia berbuih dlm 10 minit baru di campuran dlm adunana...,
 2. Masukkan telur dan air & susu segar.
 3. Uli doh.. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh kenyal dan tidak melekat di tangan selama 10- 15 minit @shingga licin.. *Aida tunggu naik dulu..baru bahagikan..
 4. Bahagikan doh mengikut suka besar mana..
 5. Letakkan inti..tutup semula mcm wat pau..
 6. Susun di atas loyang pembakar yang telah dilenser dengan mentega. Jarakkan 1 1/2 inci antara satu sama lain.
 7. Rehatkan selama 45 minit di tmpt yg berhaba..@ tutup bekas dan tutup lagi dgn tuala@ kain..agar doh dapat haba..
 8. Sementara tu, keluarkan topping dari peti ais dn masukkn dlm piping bag..toppingkan pda roti yg dah naik..
 9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius selama 15 minit atau bun keperangan.Letakkan loyang pada medium pan..(tgh oven)..
TU DIA rupanya PAPA ROTI dah siap....ehemmmm mengancam tak?....ada tak alah2 yg di jual kat TESCO / MYDIN tu...apa lagi jom le operasi....makan pun berbaloi2..Jom operasi dan Jom layannnnnn....psstttt saya dah ngappppp sebiji tak boleh tahan lolo..bau dan rasanya..ehemmmmmm sedappppppp....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan