Selasa, 27 Disember 2011

~~LAKSA SARAWAK~~

Hari ni aida cuba operasi LAKSA SARAWAK pes kiriman dari Ct Zarith..resepi dari ct jugakkk 10q ...ehemmm boleh tahan sedapppppp...1st makan dan operasi sendiri...dpt juga rasakan jiran sebelah..dia kata sedappppp lah dulu pernah makan tp macam bau jamu ni kurang sikit sedappppppp !!...jom kita slurppp2 dgn laksa sarawak pulak kena lak dgn sambal belacan wallah....:))


Ada yg dah terliur tu..apa kat jom cuba operasi ..dan jom makan....tp sebelum slurpppp2 tu jom tengok resepinya dulu...resepi ni sumber ilhamrasa dari ct juga...aida tak derhaka tau..ikut betul2....almaklum tak pernah lagi beroperasi dgn pess laksa sarawak....hehhe alhamdulillah menjadi jugakkk..memang mablesssss....


laksa sarawak..

bhn2: pandai ni baget dan agak2...
1 paket pes laksa swak (250gm)
santan PEKAT ( kalu nk pekat guna santan pekat..nk cair tmbh lg ckt pda air santan td..
Air rebusan udang n ayam
satu paket bihun ( celur jd lembut)
tague ( celur sekejap)
ayam ( rebus ,sejukkan n carik2 jd halus)
udang ( rebus )
Daun ketumbar ( lurutkan ambik daun nya saja)
telur goreng dadar ( gulungkan psatu potong)
limau kasturi
garam,aji,gula dan seketul kiub ayam

cara2nya:
air rebusan td biarkan mendidih n masukkan pes laksa dan kacau sampai sebati..pastu masukkan santan td n kacau lg..letak kiub ayam,gula ,garam n aji...
msk sampai sebati rasanya..dh siap.

sambal cili

cili kering
belacan
**msk atas api perlahan n perasakan dgn garam,aji n gula

cara nak hidangkan

mihun letak dlm mangkuk dan letak kuah..letak udang,ayam,daun ketumbar,telur n daun ketumbar..mkn bersama sambal cili td dan limau..


2 ulasan:

  1. Singgah tgk resepi semua best2..Tq.

    BalasPadam
  2. heheh 10q ariana....kerana sudi singgah2 di sini...Semuanya citrasa "Sentuhan RasaKasih Mama"

    BalasPadam