Isnin, 5 Disember 2011

~~Cream Puff ~~


Assalamulaikum salam sejehtera aida ucapkan kepada semua....Alhamdulillah siap sajikan hidangan utk berbuka puasa sunat utk hari ini......ayam masak kicap serai Suraya Baharom, sayur goreng campur dan kueh Cream Puff....masa bakor CP tadi ,baunya saja dah mengoda ....memang sedappp bila dah merasa selepas berbuka puasa tadi....10q pada kk Sri Anda Salleh aida ambil dari resepi akak ni.....lama dah copy dan paste..Alhamdulillah baru ari ini operasinya terlaksana...asyik tertangguh saja disebabkan tiada Nozzel ...w/p rupa tak secantik CP akak wat tp rasanya memang mablessss....40 biji selamat kami 6 beranak sekali ngadap..heheh
selamat berbuka puasa pada kekawan yg berpuasa sunat utk hari ini dan esok 10 muharram ...InsyAllah..semoga amalan yg kita lakukan diberkati dan hidup kita sentiasa dilimpahi rahmat hendaknya...JOm operasi....dan jom kita tgk resepinya....serta sambutlah salam sayang yg berpanjangan dari Aida di SRKM......


Cream Puff percubaan yg pertama.

Bahan2 utk membuat puff:)

125gm tepung
2 sudu kecil baking powder
100gm butter
250ml air
1 / 2 sudu kecil gula
3 telur

Cara membuat puff:
- Masak air, gula dan butter hingga mendidih. Tambahkan tepung, kacau hingga tidak melekat diperiuk. Biarkan sejuk.
-Pukul telur ( aida guna blender saja ) dan dimasukkan adunan tadi kacau hingga rata. Masukkan adunan kedlm piping bag bersama nozzle bentuk bunga. Picit adunan keatas loyang dan bakar dlm 30mins atau hingga bertukar warna keemasan.
-Setelah sejuk, belah dua dan isikan dgn kastard.

Bahan utk membuat custard
1 1/2 cwn air
1 / 2 cwn susu cair
1 / 2 cwn tepung kastard
5 sudu besar gula
Cara membuat kastard:

Masak tepung kastard bersama air. Masukkan susu dan gula. Kacau adunan hingga berwap atau masak. Biarkan sejuk baru masukkan ke dlm puff.jgn masak terlalu lama sangat nanti keras.....


Bentuk Nozzel yg aida guna utk wat Puffnya no 824


Custard yg telah dimasak gini lah rupanya...seakan2 rupa puding jagung kata anak2 aida..hehehe


Tiada ulasan:

Catat Ulasan