Jumaat, 23 Disember 2011

~~Roti ~~


Assalamulaikum wat semua...dah ptg baru dpt on9....sibuk mengentil karipap jiran ni...tp sesudah subuh tadi sempat juga aida MEROTI> dan sarapan roti le kita sefamily tadi......dah lama sebenarnya tak meroti ni sumber inperasi dari cha dan teman2......MR BM tak ada lagi....tp MISS HAND aje le yg ku tarammmm....geram tgk Roti Abah Ustaz Abdullah Mahmod yg seloyang dan mama yg segedabak tu.....jom kita meroti....mamam panas.....mablessssss..JOm uli2 operasi dan kita layan roti.....hujan2 ni perut sentias berdondang sayang dan menyanyi lagu irama keroncong je....heheheh

~~ ROTI~~ JOm kita meroti.....hoi...
(Bahan A)

yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik- pastikan campuran yis berbuih...baru boleh di gunakan...

(Bahan B)
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair

(Bahan C)
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula



(Bahan D)
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum

CARA MEMBUAT NYA...

1 - mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - add bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.(tak perlu guna kan tepong ni sehingga habis)
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dr oven dan bole sapu marjerin diatas roti



boleh juga klu nak taburkan bijan @ gula....sapu dulu dgn planta sebelum tabur tu..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan