Isnin, 5 Disember 2011

~~kueh Koci Labu ~~



Alhamdulillah ...Sebenarnya agak lama jugak Aida tak operasi kueh koci ni...tapi di sebabkan ada tempahan dari Kawan FB Liliwat Kasdi dan Cikg Fauziah tu yg operasi ni....kirannya ni asah balik bakat membungkus dan sebagai promosi le ni "Kueh KOci Labu "...hehehe ..Dah terlanjur operasi tu aida adaptasikan juga di SRKM lah...pasti semua org tahu wat kueh koci ....Akhirnya ..Siap sudah delivery tempahannya pada 3/12/2011 yg lalu..karipap dan kueh koci labu utk dek Liliwati Kasdi dan cikgu @fauziah....10q x1000..doa2 banyak dlm hati harap2 akan berpuas hati ya ....Akak ipar lili dah janji nak ambil pukul 9.00pg...syukurann...start bertapa mengentil koci pukul 4.50 pg sebelum subuh....bangun macam nak bersahur lagaknya..heheh...ber berhenti sekejap mandi dan bersolat subuh ....sambung lagi mengentil dan mengukukus pulak.....alhamdulillah siap semunya pukul 8.00pg...panas2 lagi ....baru le senang hati nak pi jemputan kawin ptg nanti ....:)karipap pun dah stanby packingnya lama bertapanya dlm i/box..bior ia kesejukan kejap..hehheh



Jom kita operasi dan bungkus membungkus kueh koci pulak kueh org2 lama tp tetap sedap hingga kini...kenduri kendari pasti tidak ketinggalan...tp maaflah ya klu tak sama bentuk dan rupa bungkusnya ..Almaklum le tangan org baru lain bungkusnya dgn tangan org lama membungkus..tp apa2 pun kueh koci ni memang sedapppppp dimamam dan tak berapa liat.....siap dgn dadih lagi....aida tak bubuh santan pekat ..sbb tak mahu dah masak dan masa di mamam meleleh2 santannya keluar.....aida gantikan dgn dadih baru syokkkkkkk....


~~ KUEH KOCI LABU~~

Bahan untuk inti,
1 cawan air
50g gula
2/3 cawan gula merah @ gula melaka
1/2 biji kelapa muda parut
1/4sd teh garam
dan 2 helai daun pandan di simpul.
1 sudu tepung jagung
-Masak air + gula +gula merah hingga mendidih dan pekat,masukkn kelapa ,masak dan terus mengacau agak2 kering , klu nak intinya berkilat ,cantik dan senang nak gentil bancuhkan air+ tepung jagung dan masuk kedlm dn gaul rata masak hinggak inti kering dan dah sejuk...gentil bentuk bulat2 kecil utk memudahkan kerja2 membungkus nanti dah siap ketepikan dulu intinya...


bahan B (dadihnya)
4 sudu makan tepung jagung
500ml santan pekat
sikit garam
-masak dgn api sederhanan hingga pekat hendak le selalu di kacau =ketepikan

Bahan C,
300g tpg pulut
200-300g labu-direbus dan dilecek
40g tepung gandum
200ml santan cair
1 sudu makan minyak masak
1/2 sudu teh garam

caranya,
-Daun pisang yg telah dipotong kecil-dilayur atas api sekejap bagi lembut
-Gaul sebati semua bhn C hingga jd doh yg lembut,
-Ambil sedikit bulat2kn dn bubuh inti tutup rapat dan kemas.
masukkn dlm kelongsong daun pisang
tuang 2 sudu dadih dan bungkus....( ikut suka bentuk bantal ke seperti yg aida bungkus ni ke @ pun bentuk macam bungkus Nasi Lemak tu terpulang ,ikut bungkus mana yg suka dan senang....)
- Sambil membungkus panaskan kukusan dah siap kerja2 membungkus boleh lah mula mengukukus lebih kurang 15-20 minit dgn api sederhana...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan