Isnin, 10 Oktober 2011

~~kek caramel lagi~~ Memang Sedapppp lemak berkrim....

Assalamulaikum dah tengah malam baru dpt wat enti ni....seharian sibuk bebenor bertapa di dapur seharian.. Hari ini utk siapkan tempaha karipap dari kawan yg berkenana....sibuk dgn mengentil dan mengelim karipap dan sibuk juga nak hantar dan ambil anak2 balik sekolah.....tu yg pepagi lagi dah siapkan juadah makan t/ ari ....supaya tak kalang kabut ...


Expresss rakyatttt...Expresssss memasak....menu t/ari siap 10/10/2011.....masak yg ringkas tp sedapppp....Ikan siakap sweet sour dan sayur kobis + cendawan tiram beningggg.....

Berbalik dengan cerita kek caramel yg Aida operasi lagi ni..siap saja mempackig karipap..terus saja operasi cake caramel pulak... sebenarnya aida watkan utk cikgu anak yang nak merasa....kesihan pulak tu yg operasi hari ini..w/p badan penat sebenornya tp alhamdulillah lah terubat juga sbb dah menjadi dan cantikkk pulak ...ubat penat lah tu...hehehe kali ni operasi ikut stail cha pulak gantikan gula coster dgn susu pekat dlm wat pudingnya tu..wallah lebih lemak berkrim.....memang mablessss...yg lain2 semua prosesnya sama....




Bahan2nya masih sama seperti yg diajarkan oleh munirah bahrom.....jom tengok resepinya ... cuma aida ada penambahan kat caramalnya tu je...nak kan caramelnya tebal sikit..jom cuba2 operasi dan jom layannnnnn.....Cake Caramel lemak berkrim......hehehe ..salam sayang dari Aida di SRKM..muahhhhhh :))

Bahan- bahanya :)
(A)
2 sudu besar gula  (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jd perang- lengang2kan loyang .

(B) - Bahagian Atas
1/2 tin susu cair ...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)- aida bubuh 1 1/2 cawan
60gm gula kastor(bole diganti dgn susu pekat)
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)- ni aida tambah sebiji lagi telur ( kuning dan putihnya sekali)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum(1 1/4)
60gm gula kastor(1 1/4)
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk(3 SUDU BESAR)

(D)Merinque
6 bj putih telur
60gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)- aida guna 2 sudu jus lemon / air perahan limau kasturi

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam 10 minit suhu 150-160C - *ikut kepanasan oven masing2.... *40 minit pertama aida guna api bawah sahaja dan 40 minit terakhir guna api bawah dan atas....
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...yummyyyy...SELAMAT MENCUBA...DAH MAKAN MESTI NAK LAGI LAGI LAGI


2 ulasan:

  1. cantik sgt kejadian kek karamel tu...;-)

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah E-naLK..satu operasi yg sungguh berjaya danberpuashati dgn hasilnya 10q ya....

    BalasPadam