Jumaat, 14 Oktober 2011

~~Cupcakes Coklat Moist ~~


Assalamulaikum ....salam sayang dari Aida di SRKM ..wat semua kekawan dan pengunjung2 SRKM yg di kenali @ hanya singgah2 saja di sini...Teruja Aida dgn tempahan dari seorang cikgu Menangah sekolah anak...minta dibuatkan sejenis cupcake/ muffin utk anak2 muridnya ..tu yg terdetik di hati nak cuba operasi Coklat Moist Cupcakes ini...selalu operasi main lebuh aje dlm loyang dan bako...kali ni kita wat comel2 dan masuk dlm pepercake tu yg di panggil muffin cupcake kot..hehehhe ...GASAK lah..apa nak panggil apa yg penting ianya sedapp dan cute....dgn lempahan coklat dan taburan coklat rice warna warni....
Ini contoh2 desingnya nanti ..dan akan ditambah sedikit dekonya nanti ...



Alhamdulillah comfom 2/11/2011 ni jadi operasinya ..dapat tempahan 100 ketul karipap dgn 50 biji cupkek / muffin coklat moist dan sebotol air mineral request dari cikgu Fauziah......untung tak banyak tak apalah utk 50 org anak2/ budak2 sekolah je....apa yg penting niat kita ikhlas nak membantu kerana Allah Ta'alah dan mudah2an dipermudahkan dan diberkati segala urusannya nanti..JOm kita tengok apa bahan2nya nak operasi nanti cukup ke tak?...klu tak cukup kena pi cari dan jom lah operasi.....
satu adunanan dpt dlm 30 biji saiz mediam pepercake...

Bahan2nya:-

2 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
1 cawan minyak masak
*2 cawan tepong gandum
*1/2 cawan coco powder
*1 1/2 tsp bicarbonate soda
*1 tsp baking powder
1 1/2 cawan susu cair ..susu segar pun bole
1 tsp coffee emulco (ataupun nescafe segera)
1/2 tsp vanila
yang bertande *...ayak kan.

cara:)
-Pukul telur sampai kembang kemudian masukkan gula, pukul lagi, masukkan minyak. Pukul hingga sebati.
Ayak tepong, cocoa powder, soda, baking powder.
Masukkan coffee emulco kedlam susu cair & kacau sampai sebati.
Di dlm adunan telur tadi, masukkan adunan tepong berselang seli dgn adunan susu. Masukkan vanila
Pastikan adunan dikacau hingga sebati. Tuang kedalam acuan & bakar selama 1 jam suhu 160C
Utk cupcake, masukkan 1/2 saja ke dlm paper cup & bakar dgn suhu 150C .bakar sehingge masak. Cucuk dgn lidi utk pastikan ianya masak betul.

TOPING COKLAT

1) 100ml susu segar panaskan atas api perlahan dah mengelegak manja matikan api
2) masukkan 1/2 sudu butter kacau hingga sebati
3) masukkan 200g coklat masakan yg dah diracik kacau2 hingga pekat dan berkilat
4) agak2 dah nak sujuk apalagi curah je lah atas kek dan ratakan
5) last sekali taburlah atas coklat ikut suka hati nak...coklat rice warna warni ke badam ke walnut ke kacang ke kalau suka cuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan