Rabu, 10 Ogos 2011

~~Popia Goreng Sayur~~

Hari ini Aida operasi wat Popia Goreng dan sambal sosnya wat sendiri....Juadah pelengkap hidang berbuka pose aida utk hari ini 9/8/2011....dah beberapa hari ni asyik memuding dan mengkukus....kuih...ari ni mengoreng pulak....wallah sungguh yummii makan popia ..lama juga tak mempopia ni....bila makan dah tak hengatttt ....ehemmm sedapppp...:))



..Dah berbuka pose lepas makan kurma dan minum air ..masing2 capai popia Goreng .....sedappnya kata anak2....dah abis sepiring ...ada pula YG BERSUARA ..Mama esok wat popia lagi ya....wallahh...:))


** Inti klu dah siap masak toskan dlm bekas ..supaya air dari sayur yg ada dapat diasingkan utk mengelakkan kulit popia dari basah semasa proses mengulung ...


Semua org tahu wat popia ...dah terlanjur beroperasi aida nak share juga resepi ini bersama 2..Sayur sebagai inti terpulang nak letak apa ya....ikut apa yg ada kat dapor dan bersesuaian..Aida punya Inti simpel dan mudah2 aje.... JOm Tengok resepinya ..Jom Operasi ..dan Jom Layannn..salam sayang dari Aida di sini...:)


Bahan-bahan:
Bahan kulit popia ~ secukupnya
minyak untuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dgn 3 sudu besar sebagai gam kulit popia.

Bahan untuk inti:
Udang segar~ dipotong dadu
2 cawan taugeh
1 batang carrot ~ disagat/potong halus
1 mangkuk kobis ~ dimayam / 1/2 dari sebiji kobis aida guna kan .
1 labu bawang besar ~ dimayam
3 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yg ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan udang, bawang besar dan carrot, kacau rata.
3. Masukkan kobis, garam dan gula. Kacau rata.
4. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun ke dalam mangkuk.
5. Bubuh inti popia ditengah kulit popia dan gulungkan sehingga hujung dan gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
7. Bila telah kekuningan bolehlah angkat dan toskan minyak.

sambal sos cilinya :
2 sudu cili kisar
sos cili secukupnya
garam dan gula serta air secukupnya
1 ulas bawang putih tumnuk

-Masukan lada kisar + air ke dlm periuk dan didihkan sekejap...
Kemudia baru masukan sos cili , garam dan gua scukupnya ....rasa klu dah ok boleh tutp api dan hidangkan dgn Popia Goreng tadi....

6 ulasan:

  1. Askum Aida. sdpnyer nengok popia grg aida ni. chekiah pun ske mkn popia & baru2 ni ada juga buat tp x sempt tayang sbb bz layan kshtn diri :) ghasa2 nak gak mencuba resepi aida ni sbb slalunya chekiah buat inti ayam + mix vegetables jer :)

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. wsalam chekiah...10Q ehemmm popia goreng memang sedap....jom le operasi....dan jom le kita layannnn popia goreng bersama sosnya perahhhhh...:))

    BalasPadam
  4. Selalu sukatan ini dpt berapa byk sis.. mohon share ye

    BalasPadam
  5. Selalu sukatan ini dpt berapa byk sis.. mohon share ye

    BalasPadam
  6. Kalau letak carrot dgn kobis sje sbgi inti pas2 tahan brpa hari ye?

    BalasPadam