Sabtu, 6 Ogos 2011

~~Pudding Caramel Berlapis~~




Assalamulaikum selamat berpuasa di ucapkan pada semua ....dah ada ke idea utk wat pencuci mulut/pemanis mulut wat berbuka pose ....Aida rasa macam nak memuding lah ari ini...tergoda dan terpanggil lepas pi skodeng blog sasha Rahmat...PUDDING KARAMEL MABLE KoKO CHA ...wallah macam sedap aje...bahan2 pun dah tersedia apa lagi jom le operasi.....


Alhamdulillah operasinya dah berjaya.....tqvm pada Sasha Rahmat yg telah mencetuskan ilham rasa ini pudding citrasa Aida" PUDDING CARAMEL BERLAPIS "....ramai kekawan dah memudding ari ini, Aida terpanggiL juga nak berexperiment ptg ni wat pemanis mulut waktu berbuka pose ptg nanti....5/82011...sebelum tu dok diam2 dulu dlm i/box ...watu berbuka pasti sedap mamam sejuk2.....nyamannn..je rasa hendaknya ...wallah ...:))
Apalah yg nak di operasi oleh Rohaida Rasdi tu ya....wat pemanis mulut waktu berbuka pose 5/8/2011 nanti....tekalah...:))

Ini ilham rasa resepi asal daripada Sasaha Rahmat ....tqvm ...Aida kongsikan bersama2 ya.....Resepinya )

Bahannya:)
3 sudu Besar, gula dimasak & dijadikan gula hangus tuangkan ke dlm loyang / acuan pilihan

bhn2
utk lapisan koko
*1 telur
*1/4 cwn + 1/3 cwn gula
*200 ml susu cair
*200 ml air
*3 sdB serbuk koko
*1 sdK nescafe
bahan2 * disatukan & pukul ringan
1 cwn air
2 sdK (5gm) agar2 serbuk

cara2
-1 cwn air & serbuk agar2 dimasak sekejap (api sederhana) tapis & masukkan bhn2 yg dipukul ringan, kacau selalu bila dh mendidih tutup api

Bahan lapisan susu
*1 telur
*1/4 cwn + 1/3 cwn gula
*200ml susu cair
*200ml air
*sedikit esen vanila

bahan2 * disatukan & pukul ringan
1 cwn
air
2 sdK
(5gm) agar2 serbuk

cara2
1 cwn air & serbuk agar2 dimasak sekejap (api sederhana)
tapis & masukkan bhn2 yg dipukul ringan, kacau selalu bila dh mendidih tutup api

CARA2 MELAPIS
bolelah melapis dimulakan dgn lapisan susu ke acuan yg berisi gula hangus tadi dan seterusnya...jika larutan jelly pudding sedikit memekat bole tmbhkan air kena tggu setiap lapisan hingga benar2 keras baru di lapiskan...bole jg letakkan ais pd dulang yg dialaskan dgn acuan / loyang.


Ini Pudding Caramel Berlapis Citrasa Aida ...disebabkan Aida guna agar2 bertali....faham aje lah rakyat ramai...anak2 le tu heheh ...dan sedekah kan sikit pada jiran sebelah...kenalah tambah sukatannyakan . Aida operasi dlm loyang dan acuan kecil2 comel aje ....sekali ngappppp perahhhh mablessss....:))


Bahannya:)
3 sudu Besar, gula dimasak & dijadikan gula hangus tuangkan ke dlm loyang / acuan pilihan

Bahannya utk lapisan koko:
*1 telur
*3/4 cwn gula
*200 ml susu cair
*400 ml air
*3 sudu besar serbuk koko
*1 sudu kecil nescafe
bahan2 * disatukan & pukul ringan

1 cwn air
agar2 bertali 10g - potong pendek2

cara2
-1 cwn air & agar2 dimasak sekejap (api sederhana) tapis & masukkan bhn2 yg dipukul ringan, kacau selalu bila dah mendidih tutup api.

Bahan lapisan susu
*1 telur
*3/4 cwn gula
*200ml susu cair
*400ml air
*sedikit esen vanila

bahan2 * disatukan & pukul ringan
2 cwn air
10gm agar2 bertali

cara2
2 cwn air & agar2 bertali dimasak sekejap (api sederhana)
tapis & masukkan bhn2 yg dipukul ringan, kacau selalu bila dah mendidih tutup api.

CARA2 MELAPIS
bolelah melapis dimulakan dgn lapisan susu ke acuan yg berisi gula hangus tadi dan seterusnya lapis koko lapis sehingg abis .Aida wat 3 senduk setiap lapisan....jika larutan jelly pudding sedikit memekat bole tmbhkan air kena tunggu setiap lapisan hingga benar2 keras baru di lapiskan...boleh juga letakkan ais pada dulang yg dialaskan dgn acuan / loyang ataupun Aida bubuh air macam kita nak bakor cake karamel tu.....pastikan agar2 sentiasa diatas dapor dgn api yg paling kecil.. sekali sekala kacau ...takut agar tu mengeras adn berketul2 ...sebelum sempat dilapis2 kan ....melapis makan masa sikit..perlu banyak sabar tp pasti hasilnya sungguh cantikkk dan terbaikkkkk...SELAMAT MELAPIS DIUCAPKANNN..:))


Penantian itu memang menyeksakan ...tp hasilnya InsyAllah pasti membanggakan..hehehh
lihatlah bertapa moleknya lapis demi lapisan pudding Caramel Berlapis ini.....CAYA LAHHHHHH.....:))

Tiada ulasan:

Catat Ulasan