Isnin, 2 Julai 2012

KEK LAPIS BOOK aka..kek lapis SARAWAK Alhamdulillah berjaya !

Alhamdulillah...."kek Lapis Book" dah selesai beroperasi ni le hasilnya....boleh le wat berbuka nanti .. ...10q kepada Ct Zarith , k. June Ahmad , Anie Japri dan Suhaida Mohaini yg banyak membantu..w/p tak secantik lapisan kekawn punya....rasanya aida berpuas hati dgn 1st operasi dlm 3 1/2 jam ni masanya ..berbaloi....penat menunggu dan membakar tidak terasa klu experimentnya menjadi dan berjaya.....




 sumber resepi dari ct Zarith 10q ya.. aida minta izin adaptasikannya di blog "Sentuhan Rasa kasih Mama" ya .Jom kita tengok resepinya ..jom operasi dan jom layannnnnn ....Salam sayang juga dari Aida si sini muahhhhh2...






~~~KEK LAPIS BOOK~~

bahan:
10 biji telur gred A 
1 gelas gula halus ( ct guna 1 cwn penuh)
16 oz mentega / 450g
2 gelas tpg hongkong ( 2 cawan penuh)
1 sudu ovellete
1 bungkus horlick kecil ( 200gm)
1 tin tinggi susu pekat manis ( 505gm )
1 sudu teh esen vanilla

cara:
1.pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih
2.masukkan telur satu persatu.gaul rata..
3.masukkan susu manis, tpg hongkong,ovellete, dan horlick.gaul rata.
4.masukkan esen vanilla.pukul sebati.
5.bakar 5 sudu makan setiap lapisan hingga habis...
6.lapisan pertama bakar api atas bwh api 140c slma 10 min atau sehingga masak..lapisan kedua dan seterusnya bakar guna api atas ..dan lapisan terakhir guna lg api atas dan bawah utk memastikan msk keseluruhan nya..
setiap lapisan hendak lah d tekan utk memastikan tiada gelembung dan akan membuat kan lapisan nampak cantik dan padat..

** suhu oven bergantung pd oven masing2...selamat mencuba yer kawan..pasti x nyesal sbb mmg sedap..







Dah menjadi nampaknya apa lagi jom kita nikmatnya..nyot2 je rasanya wallah sedappppp....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan