Jumaat, 6 Julai 2012

KEK LAPIS BATIK SUTERA..

Assalamulaikum dan salam sejehtera kepada kekawan dan pengunjung setia blog SRKM semua....diharapkan semuanya di bawah rahmat dan diberi keberkatan oleh Allah jua hendaknya.....tak lama lagi kita akan menyambut bulan pose...apa kata kita baiki mana yg kurang elok jadi lebih elok lagi...dan ramai rasanya dah mula merancang wat kueh2 raya dan tempahan.....Tahniah diucapkan !

Semlm sempat saya operasi kek lapis carca merba sebelum pi surau ..." KEK LAPIS BATIK SUTERA "...... ... puas dok picit - memicit kala-mala tu.....Alhamdulilah gini le rupa dan hasilnya .......jom layannnnn....sumber inperasi dari resepi Aznie Rozima dan study dari beberapa blog kekawan juga resepi lebih kurang sama cuma sukatan je ada yg di kurangkan.....terima kasih di ucapkan ..saya banyak belajar melapis dari kekawan juga....dan masih banyak yg perlu saya perbaiki......Salam sayang dari Aida di SRKM.....





KEK LAPIS BATIK SUTERA..

BAHAN:
450g mentega
250g gula halus
10 biji telur
170 g seri kaya
397g susu pekat manis - Aida kurang kan cuma guna 380g je...
100g horlicks
1 sudu teh esen vanila
300g tepung gandum - ayak 3 kali ..nak baik guna tepung cap bunga ros / tepung hongkong 

klu dah tak ada tepung gandum pun ok lah....heheh
1 sudu overlett - ni aida tambah 


caranya :
-pukul mentega dengan gula hingga putih..
-sambil terus memukul, masuk telur sebiji demi sebiji..hingga habis..
-masuk seri kaya, susu, horlicks & esen vanila.. pukul hingga sebati..
-masuk tepung gandum sedikit2.. gaul rata..


 ##  ini cara Aida  :)
-Bahagikan kepada 2 bahagian... ....
#-1 bahagian dibahagi kepada 3...aida guna warna (1)merah (2) hijau..dan (3) kuning
- bubuh warna dlm mangkuk yg berasingan dan nak senang memicit nanti  masuk ke dalam botol sos... klu tak ada botol masukkan dlm piping beg @ plastik pun boleh...
#-1 bahagian dibahagikan kepada 2....atas  aida wat 2 lapisan (plain aida ambil 12 sudu* utk setiap lapisan 6 sudu ) - biarkan dlm mangkuk lain .
 bawah (plain 12 sudu juga asingkan * setiap lapisan guna 6 sudu juga )
-jadi yg plain kita asingkan dlm 48 sudu ....untuk 2 lapisan di atas dan 2 lapis di bawah nanti.





-sediakan acuan berukuran 8' x 8 sapu butter dan alas kertas ... ambil adunan untuk utk lapisan bawah tuang selapis nipis kedalam acuan..ratakan.. bakar dengan api atas dan bawah , didalam ketuhar bersuhu 180' c selama 10-15 minit...bergantug pada oven masing ..bakar hingga perang dan pastikan kek masak baru wat keluarkan dan tekan guna penekan dan terus melapis untuk lapisan bawah utk lapisan ke dua....klu nak wat 3 lapis pun ok...( aida wat 2 lapisan je...) dah masak keluarkan dan tekan sikit kek ....


lapisan warna warni...mula mengala mala....

1) Picit adunan merah , kuning & hijau berselang seli dan bakar denga api atas saja selapisan dan bakar ....terus melapis hingga habis semua adunan..dah abis kala belang2 tu ....
2)buat lapisan atas..wat sebagai mana lapisan bawah tadi hingga habis semua adunan....lapisan terakhir guna api atas dan bawah bakar hingga kek masak sepenuhnya ...

*dlm kek Aida bubuh lapisan tengah 3 warna ...jd bahagi kan kepada 3 warna...
* lapisan atas & bawah aida kurangkan skit...xnk banyak sangat lapisan plain.. itu semua ikut citarasa masing2...





4 ulasan:

  1. cantiknya kek tu Aida....tengok jer dh tau mesti sedap, saya kalo makan kek lapis mesti gigit sikit2 sebab baru dpt nikmatnya.....syabas atas kesabaran yg ada....saya x sabar...huhu

    BalasPadam
  2. terima kasih Khairiah Khaizu....sama saya pun klu makan kek lapis pun bergitu..baru nikmatya terasa.....heheh

    BalasPadam
  3. Laaa ni blog aida kerr....thks dearr dah join kita....^_^

    BalasPadam
  4. thank you puteri Manja.....sbb sudi follow dan singgah2 di blog SRKM....muahhhh

    BalasPadam