Rabu, 18 April 2012

~~HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES~~

Assalamulaikum aida ucapakan kepada pengunjung2 " sentuha Rasa Kasih Mama " ..Alhamdulillah menjadi juga ari ini aida operasi cupcakes si comel gebu ..selembut kapas .." HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES"...10q aida ucapkan pada sahabat aida cha Sasha Rahmat atas perkongsian resepinya dan sue Suhaida Mohaini yg telah berjaya "Mengoda2" keinginan aida ingin mencuba berexperimentt....muahhhh2..:) ..kekawan yg lain apa lagi jom try operasi pasti tak menyesalll....Rasanya Wallahhhh.....nyot2 je masuk ke dlm muluttt....ehemmmm lembuttt selembut kapas..jap je dah licin....



Mula2 aida operasi wat satu adunan ....lepas bermarathon kat dapur wat makan t/ari selesai aida pukul lagi seadunan ..alhamdulillah dapat le bagi rasa kat jiran2 sebelah menyebelah....
seronok bila tengok 1st operasi berjaya...dan anak2 serta hubby pun suka ....
JOm tgk resepinya  ..jom operasi dan jom layan.....Salam sayang dari aida di SRKM....:))


 klu bekas comel2 macam ni seadunan aida dpt le dlm 15 - 20 biji ...

HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES

Bahan2nyaJ
4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster


 Ini tepung yg aida guna...



caranya : ) 
-Panaskan oven pada suhu 170 C ,Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin
-Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
-Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje .
-Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

-Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih.
-Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
-Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.Gaul rata dgn   menggunakan kaedah kaup balik.
-Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
-Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80%  @ 3/4 penuh
-Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek
-Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
-Keluarkan dari oven bila kek masak ,Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk.
-Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.




CREAM CUSTARDby : Honey

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

caranya:)
-Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
-1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
-Masukkan telur dan kacau lagi. 
-Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
-Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

** Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.( aida ikut cara ni je..lagi senang..hehe )

** Setelah kek masak dan kek telah sejuk picit custard di tengah2 kek.Cucuk Nozel ke dlm dan picit. Kek ni tak ada custard pun dah sedappp......klu ada custard  ehemmm sedap 2x heheh ...aida tabur sikit gula caster / gula aising konon lah salji le tu kan nama pun HOKKAIDO dah macam JEPON ...heheh 





2 ulasan:

  1. Salam aida, resipi ni dah dlm list akak tp belum berpeluang mencubanya. Nampak sedap dan lembut je..

    BalasPadam
  2. wsalam kak zana@pb.....ya ia sungguh lembut..cuba lah ya...

    BalasPadam