Selasa, 17 April 2012

Kueh Keria..pepagi dah operasi....



Jom sarapan kueh Keria...ehehmmmm pepagi dah beroperasi keledek oren oleh2 dari kg wat sarapan family dan anak2 sebelum pi sek ...:))kueh peberttt juga kat rumah ni...anak2 siap bawa bekal ke sekolah ..takut balik kang dah abisss..heheh


Kueh Keria wallah sedappppp....

Bahan-Bahannya :-)

500 g keledek - Aida guna keledek oren..
1 camca teh garam
1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung dlm 1 sudu 
1 camca teh
baking powder - Ini Aida tak letak pun.....tp hasilnya memuaskan juga...
80 g gula pasir
1/4 cawan air



Cara membuatnya :-)

  1. Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 camca teh garam hingga
    keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum
    dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan
    dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi (lebih kurang 35 g), bulat2 dan leperkan,
    cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam
    loyang. Buat hingga siap.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih
    keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
  4. Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir
    dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul
    rata2 hingga menyaluti kesemua kuih keria tadi.
  5. Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan
    gula seperti gambar diatas...selamat mencuba!!

  6. CATATAN  :- Jumlah tepung bergantung pada jenis keledek, jika gunakan keledek kaler orange, perlu tambah
    tepung...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan