Rabu, 11 April 2012

CHICKEN PIE...ehemmmmmm sedappppp....


Alhamdulillah hilang mengencess ...11/4/2012  sempena cuti Pertabalan Agong aida pepagi dah operasi Chicken Pie ni....1st experiment ehemmmmm sedapppp w/p tak secantik kekawan punya pie ..10q aida ucapkan pd cha Sasha Rahmat sumber inperasi aida berhasil.... sebelum tido mlm tadi skodeng resepi Chicken Pie di Blog cha ni....muahhhhh2x :)
Sebenarnya dah lama dok intai2 resepi pie ni ...rasa bagi di tarik2 dan TERGODAAAA....baru ari ini berkesempatan nak berexperiment.....



pssssstttt tray pun baru beli seminggu yg lepas..ni kira merasmikan tray baru le jugakkkk..hehehe baru bersemangant nak operasi PIE....heheh Tak nak cerita banyak le..apakata jom kita tengok resepi nya ...Jom Cari bahan2 dan JOm operasiiii....dan JOm LAYANNNNNN.....








~~CHICKEN PIE~~...ehemmmmmm sedappppp...



A)  filling pie /inti chicken :


3 keping dada ayam 
mix vegetables secukupnya 
black pepper & garam secukupnya 
1 chicken cube 
halia dan bawang putih utk menumis 
bawang besar secukupnya - potong dadu
tepung gandum jika perlu - utk pekatkan inti.

caranya :
- Tumis kan halia , bawang pitih dan bawang besar.
- Masuklan ayam dan   mix vegetables 
- perasakan secukupnya .
- klu inti terlalu berair -addkan campuran tepung utk pekatkan inti.dah siap secukup rasa boleh lah matikan api dan sejukkan....


 Semoga pic ni dpt membantu kekawan yg nak mencuba wat anyaman... konon nampak nanti bila dah siap bakar menarik lah ya....tp klu tepekan je pastry tu boleh je..@ kita terapkan dgn acuan yg menarik sebelum tepekan pastry menutupi inti...boleh je.....kita yg wat dia....heheh @ apa2 aje lah  idea yg telintas di kepala....:))

B) Pastry :


2 cawan tepung gandum 
2/3 cawan shortening 
1 sdk garam
8 sdb air sejuk dari peti ais.


 -Gaul tepong & garam  , kacau serata .Masukkan lemak sayuran. Gaul gunakan hujung jari saja hingga adunan berderai kering. Kemudian masukkan air sejuk 5 sdB. uli dan tambah baki 3 sdb air sejuk , uli hingga menjadi doh yg boleh dikepal. 
-Bahagikan 2 kepal & canai tipis jadikan 2 pastry. Ambil PIE DISH ataupun loyang biasa berukuran 10 inci & letakkan 1 pastry kedlm utk lapisan bwh...bakar sekejap 10-15 min. 



-. tuangkan chicken  tadi. Ratakan. 


-canaikan lg selapis utk menutupi atas pie ,dipotong2 kecil panjang2 untuk dibuat anyaman....

-bila dah siap sapukan kuning telur di atasnya kemudian bakar ikut kepanasan oven masing2 sehingga masak kekuningan....:))
 Sapukan dgn kuning telur kemudian bakar hingga kuning & masak. Anggaran 50 minit.


Selamat beroperasi dan berexperiment ..serta Selamat Melayani kenikmatan PIE Chicken ..wallah sedappppp.... Salam sayang juga dari Aida di SRKM..muahhhh2x .:))










2 ulasan:

  1. Salam kenal Aida, selama memasak, belum pernah lagi buat chicken pie. Takut takde org nak makan...

    BalasPadam
  2. ~~zana@pb..10q salam kenal juga dari saya ....cubalah...

    BalasPadam