Selasa, 22 November 2011

~~RED VELVET CAKE~~ selembut dan semerah beldu..wow !


Assalamulaikum wat semua ..memang dah lama nak mengexperiment cake ni...ari ini baru terlaksana sempena menyambut Annivesery aida dan my hubby yg ke 15 thn...Alhamdulillah....Ini lah dia rupanya Red Velvet cake aida operasi sempena Annivesary aida dan my hubby yg ke 15 thn....sebenarnya esok hari nya 23/11/2011....tp hubby nak ke Johor esok...tu yg sambut malam ni .....kiranya dah afdal lah lepas Magrib tadi ...
Dipohon ke hadarat ilahi semoga ditambah keimanan , kebahagiaan...rukun rumah tangga, keberkatan di payungi dgn kasih sayang dalam kehidupan dan di limpahi rahmat sentiasa....dan kekal ke mahligai SYURGA hendaknya...Aminnnnn...dan terima kasih pada kekawan semua yg telah mendoakan kesejehteran kami sekeluarga.....muahhhhh aida sayang kamu semua....♥ ♥ :)


Senangnya dlm hati....hoi
Pepagi ini ku mula operasi lagi....
Membaking ....Cake Red Velvet Beldu Idaman hati...
Alhamdulillah 15 thn Annivesary ku dgn si Jantung Hati...hoi...




Sebenarnya resepi ini aida pi intai2 kat blog kk zuraini alias....10q kk zu....nampak lebih mudah dan senang ... semangat nak operasi....putri Manja pun ada kongsikan juga resepi ini dulu ....10q juga pada put3 ....Jom study resepi ....ini sepenuhnya aida copy dan paste dari kk zu punya blog....JOm operasi ..dan jom layannnnnnn ..ehemmmmm sedapppppp keknya lembut dan seakan2 beldu...


RED VELVET CAKE (RVC):

Bahan2 nya:

5 biji telur gred B (gred a pun bole )
250 gram mentega
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle ( koko powder biase pun bole )
2 cawan gula kastor ( 1 3/4 cawan pun ok )
4 sudu makan pewarna Red Bright - derhake lerr skit...2 sudu makan cukup lerr
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - kkzu guna baking powder
1 sudu makan cuka makan

CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.


NOTA: kkzu buat 1 loyang je..loyang 9..naik sampai atas..tinggi..insyaallah..pastu kek dibelah tige.

FILLING:
500gram blueberry filling - tak letak pun tkpe

KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

***care kakzu - Aida ikut yg ni....

500 gm creamcheese
240 gm butter anchor
240 gm gule icing
Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.

NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan