Isnin, 14 November 2011

~~Kek Caramel Coklat Moist ~~

Assalamulaikum dan salam sayang dari aida di sini wat teman2 semua....Alhamdulillah hari ini aida berexperiment kek caramel + coklat moist pula...menjadi jugak operasi kek caramel coklat moist beroperasi lepas masak t/ari untuk wat minum petang 14/11/2011...Termengencesss dan sumber inperasi dari kk June Ahmad, dan kekawan lain yg dah mencuba ..w/p caramel nya nipis sikit ..sbb guna loyag besar kot dan 1st wat belum dapat mengagak keknya besor mana ..tp hasil dan rasanya memang sedapppp tidak sia2 mencuba ....10q semua yg bagi semangat dan tunjuk ajar..pada Munira Baharum juga 10q resepinya memang sedappppp....anak2 pun suka....


Kek caramel coklat moist ni nak watnya sungguh mudah dan senang ....guna blander aje dah jadi..pastikan blender anda dibasuh bersih2 ya..klu tak kan jadi kek PEDAS lak hehehh.....Jom le kita tengok resepi kek yg sungguh mudah ini ......selamat membaking dan jom layannnnnn...salam sayang dari Aida di SRKM..wat semua ....



~~Kek Caramel Coklat Moist ~~

bahan A:
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn minyak msk
*semua bhn di atasgaul sebati n msk atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...

bahanB:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bhn ni diayak k...

bahanC:
4 biji telor (blender jer)

cara:
satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
dh sebati...ketepikan...

utk karamel:

bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...

bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai msk...suhu 160c...
kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...

**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**

**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...

**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan