Khamis, 24 November 2011

~~Ikan Cencaru bakar~~homemade Perencahnya sendiri.....

Hidangan simple untuk hari ini ..
cencaru bakar perencah homemade sendiri ,
pembuka selera sedap tidak terperi...
terima kasih Fara Shafiera punya resepi.


Sebenarnya resepi asal dari Fara shafiera...dia tak berikan sukatannya ,...bahannya pun mana agak2 saja ..sbb fara wat banyak nak niaga kan ..klu kita nak operasi rasanya cukuplah makan utk kita anak beranak saja..ni aida dah olah sikit2 sukatanya utk kita wat perancah ikan bakar homemade sendiri....harap2 memenuhi citrarasa kita ..jom semak resepinya dan jom cuba operasi pasti sedapp dan mablessss....klu ada limau kasturi belah dua perah airnya ....ehemmmmm bertambah mablesss lah ikan bakar ni lawan dgn nasi putih hangattttt.....semasa makan nanti ...


RESEPINYA.... sukatannya ikut citrasa aida wat cukup2 untuk anak - beranak makan saja....dgn 4 ekor ikan cencaru....klu ada lebih tak apa ....mlm2 kang klu teringin lagi cuma bakar ikan dan kita tinggal lumurkan saja sambal ni atas ikan...Jom tgk resepinya ...

Bahannya:)

SERAI- 2 batang hiris
kuntum BUNGA KANTAN- sekuntum hiris
DAUN KESOM - 3 @ 4 tangkai
BAWANG BESAR X BANYAK TAU.- aida bubuh 1/2 biji
BWNG PUTIH PUN SAMA X BNYAK - aida bubuh dlm 3 ulas
HALIA - 1 inci
CILI PADI - aida bubuh dlm 6 @ 8 biji nak lebih boleh tambah
BELACAN - 2 inci

BAHAN2 DI ATS KISAR YE

CILI BOH - aida guna cili kisar dlm 5 sudu
GULA MELAKA - secukupnya
SOS TIRAM - dlm 2 sudu
GARAM - secukupnya
SERBUK PERASA - jika suka
MINYAK TUK MENUMIS - secukupnya
4 ekor ikan cencaru / ikan2 lain pun boleh ikut suka....

caranya :)

...... PANASKAN MINYAK DAN Tumis lada kisar , MASUKKN juga BHN YG DIKISAR... KACAU RATA dan tumis hingga naik bau dan garing baru masukan MASUKKN GULA MELAKA ,SOS TIRAM GARAM DAN SERBUK PERASA KALAU SUKE, aida masukan sikit air asam jawa penambah rasa....( ini aida tambah sendiri)
.....KACAU SEHINGGA sambal betul MASAK dan hingga agak pekat ....rasa secukupnya dah ok cukup semuanya rasa tutup api dan lumurkan kat ikan.

** pesan fara : MASAK DGN API PERLAHAN..... SBB PERENCAH NI LEH TAHAN 3 KE 4 MINGGU KALAU DLM peti sejuk..... ( masa masak sambal ni memang perlu banyak sabar ....nak tunggu lada tu garing adoi abis perecik2 lada tu kat dapur ....lap le nanti nampaknya heheh ....)

** Aida wat sementara nak tunggu sambal tu siap aida bakar dulu ikan yg telah di lumurkan dgn serbuk kunyit dan garam dlm 15-20 minit . dah siap sambal lumurkan pada ikan dan bakar lagi dlm 10 minit dan hidangkan....panas2 dgn nasi hangat putih dan lauk2 lain..perahkan dgn limau kasturi semasa menghidangkan lebih mablesssss....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan