Jangn Lupa wat inti custerdnya dulu ...dah siap sejukkan ..senang ...terus je bubuh dlm apam manja dan nak lipat nanti ...
bahannya pun mudah jeee... senang dan mudah je operasinya...cepat je siap w/p di awal pagi dear...hihih
pasti kekawan ada yg terrrr goda dan dah terrrasa2 kan keenaknya ...apa kat jom kita tgk resepinya...Jom kita cuba2 operasi dan .....apa lagiiii....JOm layannnn.....
~~KUIH APAM MANJA~~
by : Chef Harry ( Khairi Mansor)
BAHAN-BAHAN UTK KULIT
1 cawan tepung naik sendiri
1 bj telur
1/4 cawan gula
1/2 cawan susu segar/ susu cair
1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin cair
Secubit garam
Cara:
pukul telur dan gula hingga kembang.
kemudian satukan dgn semua bahan lain dan kacau hingga sebati.
BAHAN UNTUK INTI:
1/2 cawan tpg gandum
1 sudu besar kastard
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 sudu teh pewarnacara
Sedikit esen vanilla
cara:
satukan semua bahan tapis
dan masak sehingga likat dan berkilat.( untuk filling boleh juga gunakan vanilla cream @ cream custard)
Kemudian, buat bulatan kira kira 4 inci lebar di atas kuali leper, apabila kering, lekatkan inti di bahagian tengah & lipat, picit dan angkat.
** Aida guna kan pemanggang Ajib....
Akhirkata sebelum aida mengundurkan diri wat seketika ...Dari kejauhan ini juga aida sentiasa mendoakan yang terbaik utk semua mudah2an jugak kita semua dirahmati dan diberkati hidup di dunia dan di akhirat jua hendaknya...Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silatulrahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)
sedapnyer..teringin plak..masa blk kelantan raya aritu xsempat nk mkn.
BalasPadam