Roti Sardin Roll
Bahan-bahannya :
500g tepung gandum
6g yis segera Mauripan
4 sudu besar margerin
4 sudu besar gula
4 sudu besar susu tepung
Secubit garam
Air secukupnya
Inti Sardin secukupnya
Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam...
Kacau rata dan biarkan sekejap hingga bancuhan berbuih-buih....
Masukkan susu tepung, gula, margerin dan garam ke dalam tepung....
Gaulkan hingga rata....
Tuangkan bancuhan yis dan gaul hingga sebati....
Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan....
Perapkan lebih kurang setengah jam...
Bentukkan adunan menjadi doh-doh yang kecil....
Ambil satu doh tadi dan canaikan hingga nipis....
Letakkan inti di atasnya....
Tutupkan inti dan kemaskan di bahagian tepi...
Kelar dan gulungkan...
Ulangi langkah ini sehingga habis semua doh yang dibentukkan tadi....
Rehatkan seketika....
Akhir sekali, goreng hingga masak dan bolehlah dihidangkan....
Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam... - klu nak cepat campurkan dgn satu sudu gula ..psstt ambil sesudu yg ada 4 sudu tuuu hihih
Inti Sardin secukupnya
dah siap biar dlm 15 minit
bakar / goreng
Ini dah siap dibakar dan boleh le dipacking dan fozen sejuk bekukan ia.. dah senang nanti klu nak makan tinggal difroz dan goreng jeeee..nyummmm ..Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silatulrahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan