Sabtu, 4 Januari 2014

Operasi kEk KaRamEL.. menawan..menawan dan sungguh nyumm2..





Alhamdulillah operasi kek caramel semakin lama semakin cantikkk..semoga Allah meberkati  dan dipermudahkan setiap kai beroperasi — berasa wonderful.

kEk KaRamEL... resepi asal dari Munira Bahrum ….10q ira
saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)- aida tambah dlm ½ cawan lagi
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur) – aida tambah  1 biji telur lg

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) – aida tukar perahan lemon dlm 1 sudu

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...






Terima kasih Munira ..Ira atas perkongsian resepinya ..hingga aida boleh wat jualan dan terima tempahan..Akhirnya sambutlah salam sayang yg berpanjangan daripada aida dari dapur " Sentuhan Rasakasih Mama " utk semua....muahhhh <3 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan