Ahad, 5 Januari 2014

Experiment Homemade LAMINGTON....nyummmm2...


Experiment Homemade LAMINGTON bersama make-up Icing coklat ,taburan kelapa kering dan utk anak2 mereka lebih suka taburan coklat rice dlmnya kek sponge ....Alhamdulillah nyummmm2....terima Kasih Chef Khairi Mansor atas sumbangan resepi dan ilham rasanya ....Dapt juga Aida merasainya yg dikatakan Kek ni sungguh popular kat Australia...Jom layan...  — diTaman Saujana Seksyen 2.


Izinkan Aida mengadaptasikkan di sini tanda aida telah mencuba ...Semoga dpt juga dimanafaatkan bersama2 kekawan yg lain... 10q chef 
JOm kita skodeng resepinya ..JOm cuba Operasi dan selamat menikmatinya...ehemmm layannnnn :)






~~ LAMINGTON~~ 
 by :Chef Khairi Mansor 10q
Ingredients
Cake
• 125g (4¼ oz) Butter
• 150g (5oz) gula kastor
• 1 tsp vanilla extract
• 2 bj Telor
• 250g (9oz) Tepung Gandum
• 4 tsp Baking Powder
• 1/8 tsp salt
• 120ml (4 fl oz) Susu Segar


Icing
• 450g (1lb) Gula Icing
• 5 tbs Serbuk Koko
• 1 tbs Butter Cair
• 120ml (4 fl oz) Susu Segar
• 2 (200g) Kelapa Kering

Cara :
- Pukul Butter, gula & Vanilla sehingga kembang
- Masukkan telor 1-1 n pukul lagi
- last masukkan tepung, baking powder, susu & garam.
- bakar didalam loyang 20x30cm dgn sushu 180 tuk 30-40 mnt.
- sejukkan kek semalaman.
- Potong kek kpd 24 potongan
- celup didalam icing & golekkan pd kelapa kering.

Icing : Campur semua bahan sehingga menjadi icing coklat yg tidak terlalu cair.
 








Akhirkata sambutlah sejambak kemesraan yg berpanjangan dari Aida di " Sentuhan Rasakasih Mama " ..Hingga kita bertemu lagi di lain N3...selamat menikmatinya .....nyummm layannn..













Tiada ulasan:

Catat Ulasan