Selasa, 21 Januari 2014

CONGO BAR..Cuba2 Operasi CONGO BAR ...Alhamdulillah sempurna...

Assalamulaimum dan selamat pagi kekawan....sihat?..
Smalam aida Cuba2 Operasi CONGO BAR ...Alhamdulillah sempurna... terima kasih chef Khairi Mansor dan kekawan di CB&E... sumber inperasi ku menjadi...syukuran..nyummmm2...JOM layann kan je pepagi ni....
terasa keenakannya dgn atas taburan kepingan badam dan dlmnya taburan kekacang pecan dan coklat chipps....
layannnn — di Taman Saujana Seksyen 2.

Sebagai tanda terima kasih dan aida telah mencuba cookies yang sedap ini izinkan aida utk mengadaptasikannya di blog SRKM ini...semuga ilmu yg manafaat ini dpt dikongsi bersama2..dan mendapat ganjarannya dari Allah jua .. InsyAllah....

Pasti ramai yg nak mencuba kan...JOm kita tgk resepinya ....Jom cuba2 operasi dan apa lagi lepas tu Jom kita layannnnn CONGO BAR NI....klu ada kekacang lain tambah macam kuaci ke  lagi sedappp weiii .... 

CONGO BAR
315 gm tepung gandum 
2 1/2 sudu kecil baking powder 
1/2 sudu kecil garam 
150 gm butter 
320 gm gula perang - boleh kurangkan ( aida cuma letak dlm 250g je...itu pun dah manis....)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang – optional
Kepingan badam untuk taburan - optional 


Cara :
- Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
- Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata
sehingga gula melarut.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata.
- Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
- Bakar dlm loyang 12x12 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
- Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika
suka sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan
atasnyer kuning keemasan.Jangan terlebih bakar. 





















Akhir kata sebelum aida mengundur diri selamat beroperasi ..moga2 dgn perkongsian ilmu ini dpt membantu kekawan semua...dan selamat  mencuba serta menikmatinya..
Sambutlah salam sayang dari aida di " Sentuhan rasakasih Mama " muahhhh sampai jumpa lagi di NT3 yg lain dahhh ....layannnnnn :)

2 ulasan:

  1. memang bars ni addicted.
    saya buat bako garing2..
    mmg crunchy
    nak mkn sendiri la kan...
    rasa dia tak power sgt mcm brownies coklat lain

    BalasPadam
  2. jgn bakar terlebih time ...ianya kan kering....klu ikut time cuma 30 minit saja bakarnya..baru macma brownies..myummm2

    BalasPadam