Rabu, 24 April 2013

Pajeri Terung..layan jeeee

Hidangan t/ ari ni.. sambil menyiapkan mengentel karipap sempat le juga wat lauk bodo2 jee . cuma operasi Pajeri Terung dan ayam masak paprik utk aida 3 beranak kat rumah ni ... Jadi lah Alhamdulillah kenyangg....:))
sian tgk terung yg dah lama bertapa dlm i/box ... naik kecut rupannya ..egeeehhhh


Pajeri Terung
Bahan:
1 kg terung panjang belah 2, dan belah lagi jangan sampai putus - aida cuma ada 1/2 kg  je terung ...
1 cawan santan
3 sudu kerisik
3 sudu cili kisar
5 sudu serbuk kari ikan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu jintan dan ketumber yg di sangan dan di kisar halus. *
3 sudu udang kering*
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
air asam jawa
garam & aji
gula

Cara:
tumbuk bahan bartanda (*) tumiskan hingga kekuningan.. bersama bunga lawang dan kayu manis..
masukkan cili kisar dan serbuk kari.. tumiskan lagi hingga naik minyak..
masukkan santan dan kerisik.. tanbah air jika perlu..
masukkan air asam jawa.. garam.. aji.. dan gula secukup rasa..
akhir sekali masukkan terung.. masak hingga lembut..
sedia untuk dihidang..bersama nasi putih hangatttt.....makan pun tak ingatttt wallah....




Tiada ulasan:

Catat Ulasan