Assalamulaikum wat kekawan semua.....
Hari ini Aida berexperiment dan beroperasi lagi Apam Polkadot....Alhamdulillah kali ni lagi gebu gebas..dan montok2.....10q kekawan yg bagi tip dan semangat...muahhhh aida sayang kamu..
kali ni aida sumber resepi dari kak June Ahmad.....dan ikut tip2 yg telah diajari.....Alhamdulillah berhasil dgn montokkkknya......
Hari ini Aida berexperiment dan beroperasi lagi Apam Polkadot....Alhamdulillah kali ni lagi gebu gebas..dan montok2.....10q kekawan yg bagi tip dan semangat...muahhhh aida sayang kamu..
kali ni aida sumber resepi dari kak June Ahmad.....dan ikut tip2 yg telah diajari.....Alhamdulillah berhasil dgn montokkkknya......
Apam Polkadot..
bhn2:
3bj telur (dr peti sejuk)...suhu bilik pon xpe boleh je...
250gm tpg gandum
180gm gula halus
150gm susu segar / UHT (sy guna 200ml susu cair)
1 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovelet
1 sudu kecil esen vanilla (utk hilangkan bau hanyir telur)
inti jem , coklat atau apa2 aje ikut kesukaan msg2
cara:
pukul telur, gula dgn ovelet hingga betul2 kembang n putih...
masuk tepung berselang seli dgn susu...
jgn lupa ayak baking powder dgn tepung dlu...
bubuh adunan dlm papercup...alas papercup dgn acuan lompang atau apa2 sj yg boleh utk elakkan dr papercup kembang...
kukus selama 15/20 minit...
**pastikan gula, telor, ovalet dipukul sampai betul2 kembang n jd putih...pastu kukus api sedang2 je...tudung piuk kukus kena balut ngan kain ye supaya air wap tidak menitis atas apam**
** Pastikan juga apam tidak didedahkan kat udara terlalu lama....masuk bekas dan tutup rapat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan