Rabu, 18 April 2012

~~HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES~~

Assalamulaikum aida ucapakan kepada pengunjung2 " sentuha Rasa Kasih Mama " ..Alhamdulillah menjadi juga ari ini aida operasi cupcakes si comel gebu ..selembut kapas .." HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES"...10q aida ucapkan pada sahabat aida cha Sasha Rahmat atas perkongsian resepinya dan sue Suhaida Mohaini yg telah berjaya "Mengoda2" keinginan aida ingin mencuba berexperimentt....muahhhh2..:) ..kekawan yg lain apa lagi jom try operasi pasti tak menyesalll....Rasanya Wallahhhh.....nyot2 je masuk ke dlm muluttt....ehemmmm lembuttt selembut kapas..jap je dah licin....



Mula2 aida operasi wat satu adunan ....lepas bermarathon kat dapur wat makan t/ari selesai aida pukul lagi seadunan ..alhamdulillah dapat le bagi rasa kat jiran2 sebelah menyebelah....
seronok bila tengok 1st operasi berjaya...dan anak2 serta hubby pun suka ....
JOm tgk resepinya  ..jom operasi dan jom layan.....Salam sayang dari aida di SRKM....:))


 klu bekas comel2 macam ni seadunan aida dpt le dlm 15 - 20 biji ...

HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES

Bahan2nyaJ
4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster


 Ini tepung yg aida guna...



caranya : ) 
-Panaskan oven pada suhu 170 C ,Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin
-Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
-Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje .
-Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

-Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih.
-Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
-Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.Gaul rata dgn   menggunakan kaedah kaup balik.
-Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
-Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80%  @ 3/4 penuh
-Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek
-Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
-Keluarkan dari oven bila kek masak ,Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk.
-Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.




CREAM CUSTARDby : Honey

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

caranya:)
-Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
-1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
-Masukkan telur dan kacau lagi. 
-Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
-Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

** Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.( aida ikut cara ni je..lagi senang..hehe )

** Setelah kek masak dan kek telah sejuk picit custard di tengah2 kek.Cucuk Nozel ke dlm dan picit. Kek ni tak ada custard pun dah sedappp......klu ada custard  ehemmm sedap 2x heheh ...aida tabur sikit gula caster / gula aising konon lah salji le tu kan nama pun HOKKAIDO dah macam JEPON ...heheh 





Selasa, 17 April 2012

DAGING MASAK ALA KAPRAU



Alhamdulillah dah selamat menjamu selera hidangan t/ ari ..ari ni aida cuba operasi resepi DAGING MASAK ALA KAPRAU ..heheh betul ke namanya ni........klu tak silap ni aida copy dari blog masam manis Azlita Aziz ..aida ada tambahkan sayur brokoli dan daun limau purut dlmnya ..dan nak mencuba juga Tomyam kiriman dari kak Engku Nazlah kebetulan resepi ni ada bubuh pes tomyam...baru wallah ehemmmm memang sedap dpt satu lagi resepi baru nak masak daging...10q pada yg empunya resepi daging ni..:)


Haaaa... ini lah Daging Masak ala Kaprau waaaa... chaaaaa....!!!  ramai yg dah buat resepi ni...rupa-rupanya resepi n dari kak Jee ni dan ramai yg memuji kesedapan resepi yg cukup ringkas penyediannya...disebabkan ringkas dan mudah penyediaanya tu yg terpanggil utk aida mencubanya pula....hilang sudah mengencessss...
Jom le kita tengok resepinya ....dan jom layannnn....Aida minta izin mengadapatasikan resepi daging ni kat SRKM ya..muahhhhh2 10q ......


DAGING MASAK ALA KAPRAU
by: Kak Jee


250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam) - aida gunakan daging biasa je..tp aida rebus dulu bagi empuk .
2 sudu besar paste tomyam
cili api  diketuk2 - ikut kepedasan.
2 labu bawang besar - dibelah lapan dan dicerai2kan
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
daun selasih- aida tak letak . aida gantikan dgn daun limau purut
Capsicum hijau - aida tak letak aida gantikan dgn sayur brokoli..di potong kecil 
1 batang cili merah - hiris panjang .

Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. 
Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. 
Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.
Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. 
Masukkan daun limau purut  yang telah di siat2, . 
Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar dan brokoli yg telah di potong2...
Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.



Kueh Keria..pepagi dah operasi....



Jom sarapan kueh Keria...ehehmmmm pepagi dah beroperasi keledek oren oleh2 dari kg wat sarapan family dan anak2 sebelum pi sek ...:))kueh peberttt juga kat rumah ni...anak2 siap bawa bekal ke sekolah ..takut balik kang dah abisss..heheh


Kueh Keria wallah sedappppp....

Bahan-Bahannya :-)

500 g keledek - Aida guna keledek oren..
1 camca teh garam
1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung dlm 1 sudu 
1 camca teh
baking powder - Ini Aida tak letak pun.....tp hasilnya memuaskan juga...
80 g gula pasir
1/4 cawan air



Cara membuatnya :-)

  1. Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 camca teh garam hingga
    keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum
    dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan
    dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi (lebih kurang 35 g), bulat2 dan leperkan,
    cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam
    loyang. Buat hingga siap.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih
    keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
  4. Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir
    dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul
    rata2 hingga menyaluti kesemua kuih keria tadi.
  5. Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan
    gula seperti gambar diatas...selamat mencuba!!

  6. CATATAN  :- Jumlah tepung bergantung pada jenis keledek, jika gunakan keledek kaler orange, perlu tambah
    tepung...



Rabu, 11 April 2012

CHICKEN PIE...ehemmmmmm sedappppp....


Alhamdulillah hilang mengencess ...11/4/2012  sempena cuti Pertabalan Agong aida pepagi dah operasi Chicken Pie ni....1st experiment ehemmmmm sedapppp w/p tak secantik kekawan punya pie ..10q aida ucapkan pd cha Sasha Rahmat sumber inperasi aida berhasil.... sebelum tido mlm tadi skodeng resepi Chicken Pie di Blog cha ni....muahhhhh2x :)
Sebenarnya dah lama dok intai2 resepi pie ni ...rasa bagi di tarik2 dan TERGODAAAA....baru ari ini berkesempatan nak berexperiment.....



pssssstttt tray pun baru beli seminggu yg lepas..ni kira merasmikan tray baru le jugakkkk..hehehe baru bersemangant nak operasi PIE....heheh Tak nak cerita banyak le..apakata jom kita tengok resepi nya ...Jom Cari bahan2 dan JOm operasiiii....dan JOm LAYANNNNNN.....








~~CHICKEN PIE~~...ehemmmmmm sedappppp...



A)  filling pie /inti chicken :


3 keping dada ayam 
mix vegetables secukupnya 
black pepper & garam secukupnya 
1 chicken cube 
halia dan bawang putih utk menumis 
bawang besar secukupnya - potong dadu
tepung gandum jika perlu - utk pekatkan inti.

caranya :
- Tumis kan halia , bawang pitih dan bawang besar.
- Masuklan ayam dan   mix vegetables 
- perasakan secukupnya .
- klu inti terlalu berair -addkan campuran tepung utk pekatkan inti.dah siap secukup rasa boleh lah matikan api dan sejukkan....


 Semoga pic ni dpt membantu kekawan yg nak mencuba wat anyaman... konon nampak nanti bila dah siap bakar menarik lah ya....tp klu tepekan je pastry tu boleh je..@ kita terapkan dgn acuan yg menarik sebelum tepekan pastry menutupi inti...boleh je.....kita yg wat dia....heheh @ apa2 aje lah  idea yg telintas di kepala....:))

B) Pastry :


2 cawan tepung gandum 
2/3 cawan shortening 
1 sdk garam
8 sdb air sejuk dari peti ais.


 -Gaul tepong & garam  , kacau serata .Masukkan lemak sayuran. Gaul gunakan hujung jari saja hingga adunan berderai kering. Kemudian masukkan air sejuk 5 sdB. uli dan tambah baki 3 sdb air sejuk , uli hingga menjadi doh yg boleh dikepal. 
-Bahagikan 2 kepal & canai tipis jadikan 2 pastry. Ambil PIE DISH ataupun loyang biasa berukuran 10 inci & letakkan 1 pastry kedlm utk lapisan bwh...bakar sekejap 10-15 min. 



-. tuangkan chicken  tadi. Ratakan. 


-canaikan lg selapis utk menutupi atas pie ,dipotong2 kecil panjang2 untuk dibuat anyaman....

-bila dah siap sapukan kuning telur di atasnya kemudian bakar ikut kepanasan oven masing2 sehingga masak kekuningan....:))
 Sapukan dgn kuning telur kemudian bakar hingga kuning & masak. Anggaran 50 minit.


Selamat beroperasi dan berexperiment ..serta Selamat Melayani kenikmatan PIE Chicken ..wallah sedappppp.... Salam sayang juga dari Aida di SRKM..muahhhh2x .:))










Selasa, 10 April 2012

SALAD MANGGA ALA2 SOM TAM ..ehemmmmmm memang sedapppppp..


SALAD MANGGA ALA2 SOM TAM sumber inperasi dari mummy Relaxsekejap ok...wallah memang sedappppp....10q mummy....lepas siap je tadi aida dah mengadap sepiring heheh ehemmmm memang lazattttt .....Aida minta izin mengadaptasikannya di SRKM ya mummy .....
SALAD MANGGA ALA2 SOM TAM

bawang putih
cili padi
nampla sos (sos ikan)
gula pasir
udang kering (rendam dan tos airnya)

Tumbuk bawang putih, udang kering dan cili kasar2 kemudian masukkan gula, nampla.

Lobak
Timun
Mangga muda
Bawang besar
Air Limau Nipis
Daun ketumbar
Kacang tanah digoreng tanpa minyak kemudian tumbuk

Lobak, timun dan mangga diserut kemudian masukkan daun ketumbar dan hirisan bawang besar. Masukkan bahan tumbuk tadi. Gaul dgn air limau & kacang tanah.



Jumaat, 6 April 2012

Rombongan Persatuan WI ke Pulau Sentosa Singapore . 31/3/2012.

SERONOK SAKAN BERGAMBAR....Rombongan Lawatan Sehari P'satuan WI ke Pulau Sentosa Singapore Sabtu 31/3/2012.Alhamdulilah kami selamat pergi dan balik .. sungguh seronok dan teruja ..tak puas rasanya dan banyak lagi tempat2 yg sungguh menarikan yg belum berkesempatan kami kunjungi...w/p masa terlalu mencemburi dlm lawatan kami namun ini Menambahkan keakraban kami dan tidak kami lepas kan peluang utk bergambar sakan sebagai kenangan ..kami teruja utk mengunjungi kota singapore lagi...tp entahkan bila tahunnya heheh dpt kami dtg lagi....salam sayang dari Aida wat semua ahli2 Rombongan " MAK KIAH " Persatuan WI ke Kota Singa ........ muahhhhh ♥ :)




jom borong coklat.......


 jom kita ronda2....



tiket utk naik cable care..simpan di sepanjang perjalanan...JGN BUANG / HILANGGGG....




Jom naik cable car...harga $26 dollar..di atas awangan selama 45 minit lebi kurang pi dan balik....tengok lah permandang di sekitar Singapore melalu udara..wallah sungguh cantikkkkkkkk.....







Singgah sebentar di Melion ..wallah ramainya pengunjung ..masing sibuk tangkap picx wat kenangan......
Aida pun tida lepaskan peluang mengabadikan kenangan di sini jugakkkkk :)








ni kat muzeum....macam ada....kat sini juga ada nilik tayangan dan kita berpeluang merasai nak kapal dan berlayar di lautan .....yg di pukul ribut petir dan kilat sabung menyabung...guruh dilangit berdentuman....cuba bayangkan bagaimankah kita nak menyelmatkan di dlm setuasi yg bergitu dasyat di tengah2 lautan yg terbentang luas....nak masuknya kena bayar $11 dollar...



sebenarnya kat bilik ni tak boleh ambil gambar..tp saya dah terpetik....nasib saya baik kot ari tu....nasib baik pertugas tu tak minta saya delet pic ni...syukurrrr......heheh simpan wat kenangan......( bilik gelap)






  • Tumpang duduk je tak order minum pun..hehe ..sebenarnya dah penat berjalan2 tak henti....kaki pun dah naik lengoh2...Pak Belang tu selamba je lalu....hehhe