Jumaat, 30 Mac 2012

MARBLE ROLLl SPONGE CAKE..gebu dan lembut seperti kapasss.....



Assalamulaikum dan salam sejehtera Aida ucapkan kepada semua kekawan dan pengunjung2 setia SRKM.....Lama rasanya Aida tak poskan N3.....sebenarnya aida baru sembuh dari sakit  demam , batuk dan selesema ....rasa batuk2 tu masih ada....tp aida gagahi juga bangun dan dgn kesibukkan dgn tugas2 seharian...Hari ini 29/3/2012 Aida sungguh tergoda dan teruja untuk mengexperiment dan beroperasi kek Mable Roll Sponge Cake .. sumber resepi dari mummy Mem Besar ..terima kasih mummy Aida minta izin diadaptasikannya di " Sentuhan Rasa kasih Mama ni ya...keknya sungguh gebus ...gebas...dan lembut..selembut kapas..wallah sedapppp dan nyot2 je bila masuk dlm mulut.....Jom kita tengok resepinya ..Jom operasi dan Jom layannnn....Sejambak kemesraan yg berpanjangan dai Aida di SRKM..muahhhhh :) <3 


MARBLE SPONGE CAKE:-

5 biji telur (grade A - besar & sejuk dari fridge)
100 gm gula caster (gula halus)
85 gm tepung naik sendiri
1 teaspoon cake stabilizer/emulsifier (eg. jenama Ovalette)
30 ml minyak (2 tablespoons



Utk buat marble:-
1 teaspoon chocolate emulco
1 teaspoon coffee oil
1 teaspoon strawberry emulco
1 teaspoon pewarna merah - Aida guna warna pink 






Cara membuatnya:-
- Panaskan oven.
- Masukkan semua bahan cake sponge kecuali minyak kedlm pengadun. Pukul hingga kembang kemudian tuangkan minyak. Pukul sekali lagi dgn pantas. 
- Lengser loyang swiss roll (10x12x1inci) dgn marjerin & alaskan dgn kertas cake & jgn dilengser kertas nanti kek akan menurun.
- Bahagikan adunan kepada 3 warna. Warna asal, chocolate & merah. Kemudian tuang adunan kek sesenduk demi sesenduk & buatlah effect marble dgn lidi dibakar hingga masak. 
- Utk pastikan kek masak.. cucuk dgn lidi ataupun pegang atas kek kalau kering tanda dah masak. Selalunya dlm 15 mins dgn suhu 160'C saja. Ikut oven 
masing2.
- Keluarkan dari oven & terbalikkan. Sapu buttercream atau jem ataupun nutella.. gulung padat.. bungkus kek & simpan dulu dlm fridge utk seketika sebelum dipotong



 p/s : Aida sapukan dgn buttercream yang ada stok lagi dlm i/box sebelum di gulung ....wallah sungguh sedap yummm... nyot2... lembut selembut kapasss.....
** Anak2 kata keknya macam kek kat kedaiiii......memang tak menyesal  mencubanya ....heheh 
** TAKE NOTE : Pesanan dari mummy klu nakkan kek yg gebu dan lembut telur dan overlatt mesti SEJUKKKK.....




Setelah di gulung kemas2 ..gini le rupanya...cantikkk kan....potong lah cuba Rasaaaa,,ehemmmm memang lazattttt dan nyot2 je......hehehe 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan