Khamis, 15 Mac 2012

Kek Marble Perisa Strawbery ~~~~Wallahhh sedapppp

Assalamulaikum ...Salam sayang dari Aida di "Sentuhan RasaKasih Mama"....psstttt ari ni lambat sikit on9...baru siap beroperasi hidangan t/ ari soto ayam dan sempat lagi tu Aida cube, tyr operasi membaking kek Marble dari resepi mummy Relaxkejap Ok @  Mem Besar .. 



Aida tambah perisa strawbery kat warna pink tu..wallah ..ehemmm sedapppp ..sungguh lembut dan gebu sekali keknya ....10q ya mummy....

1st aida mencuba operasi kek ini..sebenarnya dah lama copy paster resepi ini , tp belum ada kesempatan utk operasi..hari ini baru terlaksana.... Alhamdulillah menjadi.....masa bakar je dah harum 1 rumah... lum makan lg.. bila dah rasa.. eeemmmmm.. memang sedap.. lembut.. x rugi mencuba... memang best....tak mahu cerita banyak lah apa kata kita tengok resepinya ..JOm operasi dan jom layan....

KEK MARBLE  Strawbery 
(sumber resepi dr Mem Besar)

 Bahan-bahannya:)
250g butter
250g gula kastor
250g tepung naik sendiri
secubit garam
3/4 sudu teh baking powder
4 biji telur
2 sudu besar serbuk koko
7 sudu besar susu cair
1 sudu teh esen vanilla
1 tutup perisa strawbery - ini aida tambah


cara-caranya:)
Panaskan oven
Campurkan serbuk koko bersama susu cair 3 sudu besar. Ketepikan.
Dlm bekas yg lain pukul butter, gula hingga berkrim baru masukkan telor sebji demi sebiji sambil dipukul hingga kembang. Masukkan garam sikit.
Ayak tepong & baking powder 3 kali kemudian campurkan kedlm adunan telur tadi berselang seli dgn susu. Kaup balik dimulakan dgn tepong & diakhiri dgn tepong juga. Masukkan essen vanila. Keluarkan 1/3 adunan tadi & campurkan bancuhan koko tadi.

Lengserkan loyang 7x7 atau 8 inci bulat dgn marjerin & taburkan tepong. Tuang adunan berselangseli kemudian bakar hingga masak. Suhu 180 drjh Celsius dlm 1 jam.. bergantung pada oven masing2 ye...Cucuk lidi di tengah untuk pastikan ia masak.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan