Sabtu, 2 Mac 2013

Tiramisu lady fingers....Tiramisu dioperasi lagi....nyummmmm2...

InsyAllah esok nak pi tengok anakanda Syafiq HR di asrama....Outing Time....Alhamdulillah Tiramisu lady fingers untuk angah ready dioperasi mlm ni ...standby.....sementara menanti esok kita bertapa dulu dalam i/box...:)...nyumm2



Biskut Biskut Lady Fingers ....ronda2 di kedai bakery tadi.....sedapnya klu operasi Tiramisu.....:)


~~Tiramisu lady fingers~~~
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
sebungkus biskut tiramisu/sponge fingers/boudoir
250g cream cheese
250g whipping cream
150g gula (boleh kurang atau tambah ikut suka manis)
satu cawan bancuhan air nescafe (tanpa gula)
serbok koko /cokolat utk hiasan - saya bubuh milo

Cara-cara:


satukan cream cheese+whipping cream+gula dan pukul hingga kembang dan kental...


Celupkan biskut ke dalam bancuhan nescafe dan susun dalam bekas 


Setelah itu letakkan satu lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata.....tabur koko... Ulang proses ini sehingga menjadi tiga lapisan. (gambar di atas cuma 2 lapisan je tau tu...)..guna bekas comel2....:))


Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, bolehlah ditutup dan disimpan dalam peti ais. Hias kan dengan taburan koko/coklat ...taburan di atasnya ikut suka jeee ...


** Sungguh nyummmm dan nikmat bila dimakan sejuk2 seakan makan aiskrim guna sudu ya......lebih2 lagi dlm cuaca yg panas..perahhhh layannnn.....salam sayang dari aida di SRKM.....:))


2 ulasan: