Hari ini Aida Berexperiment lagi dgn Murtabak Meggi in Pemanggang Ajib serba guna ini pula utk sarapan pagi dan Anak2 pun sedang bercuti sekolah....live dari kuali pemanggang Ajib......memang Ajib cepat dan mudah...layannn jeww anak2 cuti2 sekolah ni..........Alhamdulillah menjadi nampaknya...anak2 kat rumah semuanya suka....mamanya pun Gembira..heheh :)
Jom kita sekodeng resepinya...Jom cuba2 operasi dan jom layannnn...
semoga pic2 yang aida selitkan di sini dpt membantu ok...
~~Murtabak Meggi ~~** klu rakyat ramai pandai2 le tambah dan adjust rasanya ok...**
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 paket mee segera MAGGI perisa kari - (klu anak ramai tambah lah ya .)...
4 biji telur
150 g daging cincang / dada ayam
1 biji bawang besar, cincang
1 ulas bawang putih*(*tumbuh lumat)
1 camca teh rempah kari daging
1 pokok kecil daun bawang, hiris halus
1 biji cili merah, hiris halus - klu suka
1 biji cili hijau, hiris halus - klu suka
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca besar mentega
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak
** klu dlm nya kita nak tambah lain2 sayur dan bahan pun boleh ..ikut tekak dan selera kita...
.
UNTUK MERTABAK MAGGI :-
-Asingkan mee segera dari rencahnya. Celur mee segera tadi hingga lembut, toskan dalam tapisan dan biar sejuk.
-Panaskan Pemanggang Ajib masukan mentega, tumis bawang besar hingga naik bau , masukan daging cincang. Kacau rata dan tuang air, masak dengan api perlahan hingga daging empuk dan hampir kering. Tambah hirisan cili merah, hijau dan garam secukup rasa.
-Dalam satu mangkuk, masukkan maggie rebus , masukkan rempah kari, perencah mee maggi, serbuk lada hitam dan hirisan daun bawang, gaul rata. Pecahkan telur, Kacau rata dan tuang ke dalam pemangang Ajib ,gaul rata bersama bahan tumisan tadi...ratakan .
-Masak dengan api perlahan sehingga permukaannya mengeras ( tutup sekejap), dan terbalikkan pamangang dlm 1 @ 2 minit ...Balik2 kan untuk garing kedua-dua bahagian...(balik2 pemanggang supaya tak hangus dan masak sekata kedua belah nya)... Masak untuk 1 - 2 minit lagi hingga kuning keemasan. .Siap untuk dihidangkan ketika panas2. Potong mengikut kesukaan dan makan cicah sos atau jeruk bawang merah! cuba lahhh sedappppppp......wallahhhhh...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan